Linkovi

Potraga za napadačem iz Strazbura, Francuska u stanju uzbune


Policija traga za osumnjičenim posle pucnjave u Strazburu, 11. decembra 2018.

Policija u istočnoj Francuskoj traga za muškarcem osumnjičenim za ubistvo tri osobe na Božićnom bazaru u Strazburu, za kojeg se zna da je radikalizovan dok je bio u zatvoru.

Očevici su preneli istražiteljima da je napadač uzviknuo "Alahu akbar" (Bog je veliki) na početku napada na pijaci. Policija ga je identifikovala kao 29-godišnjeg Šarifa C. koji je bio na listi obaveštajnih službi kao osoba koja treba da bude pod prismotrom jer bi mogao da ugrozi bezbednost.

On je izvršio napad u 7 sati uveče po lokalnom vremenu, u trenutku dok se slikovita božićna pijaca u istorijskom gradu zatvarala. Napadač je razmenio vatru sa policijom a zatim pobegao. Niko još nije preuzeo odgovornost za napad ali američka obaveštajna grupa koja prati vebsajte džihadista navodi da su pristalice Islamske države slavile kada se saznalo za napad.

U Francuskoj je uvedeno stanje pojačane uzbune zbog terorističkih napada.

Francuski tužioci navode da se napad istražuje kao mogući čin terorizma iako nisu saopštili šta bi mogao biti motiv. U Strazburu je smešten Evropski parlament, jedna od nekoliko zgrada koje su posle pucnjave zatvorene i zabranjen ulazak ili izlazak iz njih.

Ne zna se da li je pijaca - koja je bila lokacija planiranog napada iz 2000. godine - bila meta.

Pre dve godine, jedan Tunižanin je uleteo ukradenim kamionom u prometnu božićnu pijacu u Berlinu i ubio 12 ljudi. Strazbur, koji se reklamira kao "prestonica Božića" nalazi se na francuskoj granici sa Nemačkom, na oko 500 kilometara od Pariza.

Vlasti su saopštile da su identifikovale osumnjičenog za napad i da ima dosije u policiji. Kako je navedeno, osumnjičeni napadač je takođe bio na listi potencijalno radikalizovanih pojedinaca i bio je pod prismotrom. Drugi detalji o njemu nisu objavljeni.

Policajci su otišli da ga uhapse pre napada ali nije bio kod kuće, saopštio je Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP. Tokom pretrage pronašli su eksplozivni materijal.

Francuska, gde se dogodila većina najtežih terorističkih napada u Evropi proteklih godina, podigla je nivo uzbune zbog terorizma i uputila pojačanje policiji Strazbura, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner u sredu rano ujutru.

U potrazi za osumnjičenim napadačem učestuje oko 350 pripadnika specijlanih jedinica i dva helikoptera. Mladić je radikalizovan "već nekoliko godina" a dva puta se suočio sa policijom dok je "sejao teror u Strazburu", naveo je ministar policije Kastaner.

U napadu je ranjeno još 12 osoba od kojih je polovna u teškom stanju. Osumnjičenog napadača ranili su vojnici koji čuvaju božićnu pijacu.

Snabe bezbednosti na mestu pucnjave u Strasburu, 11 .decembra 2018.
Snabe bezbednosti na mestu pucnjave u Strasburu, 11 .decembra 2018.

Portparol francuske vojske izjavio je da napadač po svemu sudeći nije želeo da napadne vojnike koji patroliraju oko pijace već da su mu meta bili civili.

Očevici opisuju da su čuli pucnjavu, vriske i povike policajca koji su naređivali ljudima da ostanu na sigurnom dok se napad nije završio.
"Čuo sam dva ti pucnja oko 7 sati i 55 minuta a zatim vriske. Prišao sam prozoru, video sam ljude kako beže i tada sam zatvorio prozor. Onda sam čuo nove pucnje, bliže meni" ispričao je Joan Bazar koji živi u centru Strazbura. "Prvo sam mislio da su to petarde ali kako su zvuci bili sve bliži, bilo je šokantno. Čuo sam brojne vriske i policiju kako govori ljudima da se sklone."

Drugi očevidac, Piter Fric, ispričao je za BBC da je jedan od ubijenih bio turista sa Tajlanda koji je pogođen u glavu.

Francuski predsednik Emanuel Makron je prekinuo sastanak u predsedničkoj palati u utorak uveče zbog pucnjave, saopšteno je iz njegovog kabineta. Ministar policije i tužilac zadužen za anti-terorističke istrage u Francuskoj uputili su se u Strazbur.

Napad je oživeo uspomene na terorističku zaveru iz 2000. čija je meta bila ista božićna pijaca u Strazburu. Desetorica osumnjičenih islamističkih ekstremista je osuđena na zatvorske kazne u decembru 2004. zbog uloge u zaveri da se digne u vazduh pijaca na novogodišnju noć 2000. Osumnjičeni su bili alžirski državljani ili Francuzi alžirskog porekla a među njima je bio jedan navodni saradnik Osame bin Ladena. Osuđeni su na kazne u rasponu od jedne do devet godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG