Linkovi

Prvih sto dana - iskušenje za republikansko jedinstvo


Pol Rajan ponovo je izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma
Pol Rajan ponovo je izabran za predsedavajućeg Predstavničkog doma

Prvih, ključnih sto dana predsedničkog mandata Donalda Trampa mogli bi da budu zlatna prilika za njega. Ali ambiciozni republikanski ciljevi na planu zdravstvene zaštite, poreske reforme i smanjenja potrošnje nisu sasvim sigurna stvar.

Trenutak jedinstva – bio je evidentan nakon sastanka između predsednika Predstavničkog doma Pola Rajana i novoizabranog predsednika u Tramp kuli u Njujorku početkom decembra.

"Veoma smo uzbuđeni zbog toga što možemo da krenemo u akciju na početku 2017. da bi zemlju vratiti na pravi put."

Za novog predsednika, uspeh će zavisiti od preuzimanja nekoliko ključnih poteza.

"Donald Tramp želi da ostvari veliko smanjenje poreza, u kombinaciji sa obećanim velikim povećanjem vojnog budžeta, i ukoliko budu mogle da budu sprovedene, najavljenim infrastrukturnim investicijama– i da sve to proglasi svojim uspehom postignutim u roku od prvih sto dana", primećuje Norm Ornstin iz Instituta Amerikan Enterprajz.

Za birače koji su glasali za republikansku vlast u Vašingtonu, uspeh predstavlja akciju Kongresa na planu sistema migracije, ekonomije i smanjivanju socijalnih programa, koje finansira država.

Koji će biti prvi potez Kongresa čak pre nego što Tramp položi zakletvu? Opoziv Obaminog zakona o zdrastvenoj zaštiti. Ali, s obzirom na neznatnu većinu u Senatu, republikanci će izbegavat ukidanje najpopularnijih delova Obamakera, kako bi sačuvali politički kapital za druge projekte.

“Dovoljan je broj demokrata koji bi mogli da zakomplikuju proces, ukoliko to žele, ali ne vidim svrhu toga?", kaže Mič Mekonel, lider Republikanske stranke u Senatu.

Kandidati za visoke položaje u Trampovom kabinetu moraju da prođu proces potvrđivanja, gde obe političke stranke očekuju teška pitanja naročito za mnoge kandidate bez ikakvog prethodnog iskustva u vladinoj službi.

U Predstavničkom domu, demokrate nameravaju da se bore protiv planova Pola Rajana na ograničavanju socijalnih beneficija.

“Znamo da mnoga Trampova obećanja republikanci u Kongresu ne podržavaju. Pitanje je da li će Tramp, frustriran Kongresom koji neće hteti da sprovodi njegove želje, hteti da koristi predsednička izvršna ovlašćenja”, ističe Nensi Pelosi, lider demokratske manjine u Predstavnčkom domu.

Odgovor na to pitanje zavisi od toga koliko će republikanci ostati ujedinjeni i posle prvih 100 dana Trampovog mandata.

XS
SM
MD
LG