Linkovi

Prvi Trampov put - Izrael, S.Arabija, Vatikan...


Predsednik Donald Tramp ulazi u predsednički avion u bazi Endrjuz (arhivski snimak)
Predsednik Donald Tramp ulazi u predsednički avion u bazi Endrjuz (arhivski snimak)

Predsednik Donald Tramp otputovaće u prvu zvaničnu posetu inostranstvu krajem maja. Tramp će prvo posetiti Izrael i Saudijsku Arabiju, a zatim otputovati u Evropu gde će se prvo sastati sa papom Franjom u Vatikanu, a zatim i sa svetskim liderima na samitima NATO-a i G7.

Tramp se već sastao sa brojnim svetskim liderima u Beloj kući i u svom kompleksu na Floridi.

Prva Trampova poseta inostranstvu obuhvata nemirni Bliski istok gde, kako je rekao u sredu, želi da posreduje u sklapanju mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca.

Predsednik je na ceremoniji u četvrtak u Beloj kući rekao da će "u Saudijskoj Arabiji početi izgradnju nove osnove za saradnju sa muslimanskim saveznicima u borbi protiv ekstremizma, terorizma i nasilja".

"Naš zadatak nije da diktiramo drugima kako da žive, već da napravimo koaliciju prijatelja i partnera koji dele isti cilj borbe protiv terorizma i koji žele bezbednost i stabilnost na ratom razorenom Bliskom istoku", rekao je Tramp.

Tačan datum posete Bliskom istoku još nije poznat, ali će biti pre susreta sa papom u Vatikanu 24. maja.

Dan kasnije, 25. maja, američki predsednik prisustvovaće samitu NATO-a u Briselu, a 26. maja pridružiće se ostalim svetskim liderima na sastanku G7 u Italiji.

XS
SM
MD
LG