Linkovi

Prvi sastanak EU bez britanskih predstavnika


Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta
Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta

Evropa će morati da se navikne na činjenicu da su Britanci otišli, poruka je nakon jučerašnjeg sastanka sa britanskim premijerom. Danas su 27 lidera razgovarali kako urediti evropsku kuću za one koji ostaju. Britancima je poručeno da ukoliko ponovo žele pristup evropskom tržištu, biće to po striktno po pravilima EU.

Velika Britanija više nema mjesto za evropskim stolom. Od danas je to i činjenica koju su potvrdili evropski lideri, poručujući da oni koji su ostali, ostaju složni i jedinstveni.

"Jedna stvar je nakon današnje debate jasna - lideri su potpuno opredjeljeni da ostanu ujedinjeni i rade zajedno kao evropska dvadeset sedmorica. Potvrdili smo da odlazak Velike Britanije iz EU mora biti u skladu sa zakonom i neće biti nikakvih pregovora dok Britanija formalno ne objavi namjeru da odlazi. Nadamo se da će Velika Britanija biti u budućnosti naš blizak partner. Evropski lideri su danas jesno naglasili da pristup evropskom jedinstvenom tržištu podrazumjeva prihvatanje četiri vrste slobode, uključujući slobodu kretanja...neće biti tržšta po želji", rekao je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

Prvi susret evropskih lidera nakon šokantnog odlaska Britanaca od zajedničkog stola - nešto treba mijenjati, svi se slažu - ne izmišljati nove reforme, već dosljedno provesti obećane, najavljuju iz Evropske komisije, a već naredni razgovor u istom sastavu će biti sredinom septembra u Bratislavi.

"Razgovarali smo i o činjenici da je u Evropi previše ljudi koji nisu sretni trenutnim stanjem i koji od nas očekuju da radimo bolje. Mnogi podsjećaju da je decenijama Evropa donosila nadu i da mi imamo odgovornost da tu nadu ponovo vratimo", istakao je Tusk.

Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker kaže: "Riječ je o ubrzanju reformi, ne o dodavanju novih. Zajednička ocjena je da se ne mijenja Lisabonski sporazum, u procesu smo koji treba da se što prije zaključi i riječ je o implementaciji a ne o inovacijama."

Da priča o posljedicama bregzita tek počinje, dokaz je i današnja hitna posjeta prve ministrice Škotske Evropskoj komisiji. Kako su po objavi rezultata referenduma već najavili iz Edinburga, Škotska će učiniti sve da ostane u sastavu EU.

XS
SM
MD
LG