Linkovi

Prvi nosač aviona proizveden u Kini započinje pomorsko testiranje


Kineski nosač aviona Liaoning učestvuje u vojnim vežbama Mornarice Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) u zapadnom Pacifiku, 18. aprila 2018.
Kineski nosač aviona Liaoning učestvuje u vojnim vežbama Mornarice Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) u zapadnom Pacifiku, 18. aprila 2018.

Prvi kineski domaći nosač aviona započeo je pomorske testove.

Još uvek neimenovani brod napustio je severnu luku Dalian u nedelju rano ujutro kako bi se testirala "pouzdanost i stabilnost njegovog pogonskog i drugih sistema", kaže Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Nosač težak 50.000 tona verovatno će biti formalno angažovan nešto pre 2020, nakon okončanja testova na moru i dolaska njegove potpune vazdušne popune.

Brod je dizajniran na osnovu bivše sovjetske klase Kuznecov, sa palubom u stilu poletne skakaonice i konvencionalnim parnim turbinama na naftno gorivo.

Nosač avina biće drugi u sastavu kineske vojske. Prvi, Liaoning, kupljen je polovan od Ukrajine, remontovan u Kini i pušten u službu 2012.

Državni mediji izveštavaju da Kina takođe planira da izgradu nosač aviona na nuklearni pogon, sposoban za dug boravak na moru.

Kina ima najveću flotu na svetu kada je reč o broju brodova, dok - kada je reč o tehnologiji i borbenim mogućnostima - znatno zaostaje za SAD.

Kineska vojska ušla je u brzu modernizaciju, otkako je predsednik Ši Đinping stupio na vlast pre pet godina.

Kineska mornarica, posebno, korišćena je kako bi podržavala aspiracije Pekinga na gotovo celo Južno kinesko more, kao i sve veći angažman po Pacifiku i Indijskom okeanu.

Prošle godine, Kina je izgradila svoju prvu bazu u inostranstvu, u Džibutiju, državi na rogu Afrike, gde rivali poput SAD, Japana i nekoliko evropskih država takođe imaju svoje stalno prisustvo.

XS
SM
MD
LG