Linkovi

Prvi čovek Vojnog komiteta NATO u poseti Srbiji


Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a Petr Pavel na konferenciji za novinare u Podgorici (gov.me)
Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a Petr Pavel na konferenciji za novinare u Podgorici (gov.me)

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, češki general Petr Pavel sastao se u Beogradu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem, saopšteno je iz ministarstva. Teme razgovora bile su aktuelna političko-bezbednosnasituaciji u regionu, sa težištem na Kosovu i saradnja Vojske Srbije s Kforom i NATO-om.

Pavel je rekao da NATO potpuno razume i uvažava vojnu neutralnost Srbije i dodao da je zajednički interes da zemlje regiona budu stabilne i prosperitetne.

U okviru svoje posete, Pavel je održao i predavanje polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja i obišao Centar za obuku putem simulacija.

Diković je ocenio da je saradnja Vojske Srbije i NATO-a u okviru Partnerstva za mir uspešna i izrazio uverenje da će današnja poseta doprineti daljem jačanju međusobnog poverenja i uzajamnog razumevanja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Ministar Vulin ocenio je da aktivno angažovanje Srbije u raspoloživim mehanizmima Partnerstva za mir doprinosi izgradnji sposobnosti Vojske Srbije, a princip vojne neutralnosti ostaje zvanična i jedina politika Republike Srbije, kao i da je formiranje kosovske vojske za Srbiju neprihvatljivo.

"Formiranje Vojske tzv. Kosova je neprihvatljivo ne samo zbog važeće rezolucije SB UN 1244, već i zbog činjenice da jedino snage KFOR predstavljaju garant bezbednosti građana naše južne pokrajine i ovom prilikom se zahvaljujem NATO-u na njegovom učešću i stalnom prisustvu na Kosovu i Metohiji," istakao je Vulin.

XS
SM
MD
LG