Linkovi

Prva žena oficir VS diplomirala na Američkoj osnovnoj pešadijskoj obuci za mlade lidere


Pripadnici Vojske Srbije
Pripadnici Vojske Srbije

Potporučnik Vojske Srbije Mirjana Novaković diplomirala je na Američkoj osnovnoj pešadijskoj obuci za mlade lidere u Fort Beningu, u američkoj državi Džordžiji, saopštila je Ambasada SAD u Beogradu.

Ona je obuku pohađala kroz američki Program međunarodnog vojnog obrazovanja i obučavanja (IMET), koji finansira Vlada SAD.

"Ova dvadesetpetogodišnjakinja iz Kragujevca prva je Evropljanka koja je diplomirala u ovoj školi, kao i prva žena oficir Vojske Srbije koja se profesionalno usavršavala kroz program IMET. Na ovom kursu obučavaju se mladi lideri pešadinci koji su posvećeni vojničkom pozivu i spremni da budu komandiri vodova u borbenim uslovima i da se suoče sa novim bezbednosnim izazovima", navodi se u saopštenju. Potporučnik Mirjana Novaković rođena je 28. juna 1992. godine u Kragujevcu. Bila je đak generacije u srednjoj Ekonomskoj školi a Vojnu akademiju završila je sa prosečnom ocenom 9.29. Obavlja dužnost komandira voda, sa kojim je sarađivala sa Kforom u obezbedjivanju administrativne linije sa Kosovom, kao i u međunarodnoj vojnoj vežbi Platinasti orao, koja je ove godine održana u Rumuniji.

"Time što je prva evropska zemlja sa ženom diplomcem ove prestižne obuke, Srbija pokazuje da je posvećena promociji žena u okviru profesionalnih oružanih snaga i jačanju bilateralne vojne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama", saopštila je Ambasada SAD.

XS
SM
MD
LG