Linkovi

Prva presuda MKS


Kongoanski komandant Tomas Lubanga u sudnici Medjunarodnog krivičnog suda .
Kongoanski komandant Tomas Lubanga u sudnici Medjunarodnog krivičnog suda .

Medjunarodni krivični sud proglasio je krivim kongoanskog komandanta Tomasa Lubangu zbog slanja dece u oružane sukobe, u prvoj presudi tog suda od kada je uspostavljen pre deset godina.

Predsedavajući sudija Adrijan Fulford izjavio je da je sud jednoglasno zaključio da dokazi, uključujući video snimke i iskaze svedoka, potvrdjuju da su Lubanga i njegovi saučesnici svesno u vojsku uzimali decu mladju od 15 godina. Sudija je naveo da je Lubanga regrutovao decu da bi se borili za oružano krilo njegove grupe, Savez patriota Konga, tokom gradjanskog rata u Demokratskoj Republici Kongo 2002. i 2003. godine.

Lubanga će ostati u pritvoru dok mu kasnije ne bude izrečena presuda. Preti mu doživotna zatvorska kazna ali još ima pravo da uloži žalbu.

On je prvi osumnjičeni kome je sudio medjunarodni trajni tribunal za ratne zločine. Sud je formiran 2002. godine a Lubangino sudjenje započelo je 2009, tri godine posle njegovog hapšenja.

Tužilac Medjunarodnog krivičnog suda, Luis Moreno-Okampo izjavio je u utorak da će ta presuda postaviti presedan koji pokazuje da će se svet štititi od zločina protiv čovečnosti.

Presuda je izazvala pohvale širom sveta, a portparol Stejt Departmenta, Viktoria Nuland, nazvala ju je istorijskim trenutkom u pružanju pravde gradjanima Konga. Portparol Generalnog sekretara UN, Ban Ki-Muna ocenio je da presuda pokazuje da je medjunarodna zajednica predana tome da počinioci zločina nad decom u oružanim konfliktima odgovaraju za svoja nedela.

XS
SM
MD
LG