Linkovi

Prva potvrdjena žrtva klizišta u Kini


Spasilačke ekipe pronašle su jedno telo u ruševinama nastalim posle velikog klizišta u kojem je, u nedelju, zbrisan industrijski kompleks na jugu Kine.

To je prva potvrdjena žrtva katastrofe u poslovnoj zoni Hengtaijau u ekonomskom centru Šenžen u provinciji Guangdong. Spasilački timovi, koristeći dronove i tešku mašineriju, neprekidno raščišćavaju ruševine i otpad koji sada prekriva površinu od oko 380.000 kvadratnih metara, u očajničkoj potrazi za preživelima zakopanim ispod mulja koji je na nekim mestima dubok oko 10 metara.

Čak 81 osoba i dalje se vodi kao nestala u prirodnoj nepogodi, dok je juče, rano ujutru, bio prijavljen nestanak 91 osobe. Vlasti navode da su neki ljudi pronadjeni živi medju ruševinama.

Prema rečima očevidaca, veliki talasi mulja zasuli su industrijski kompleks, a 33 zgrade su uništene ili oštećene, uključujući 14 fabrika, dve poslovne zgrade i tri spavaonice. Prema saopštenju kineskog ministarstva za zemljište, tragediju je izazvao kolaps 100 metara visoke planine gradjevinskog otpada i praha na obližnjoj deponiji, koju su oslabile snažne kiše u regionu.

Klizište je takodje izazvalo eksploziju kod obližnjeg gasovoda u vlasništvu kompanije Petročajna, vodećeg proizvodjača nafte i gasa u zemlji.

XS
SM
MD
LG