Linkovi

Provaljen test iz matematike, osmaci traže poništavanje male mature


Učenici osmih razreda održali su protest ispred Ministarstva prosvete , Foto: VOA
Učenici osmih razreda održali su protest ispred Ministarstva prosvete , Foto: VOA

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavili testovi iz matematike koji su pripremljeni u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda, polaganje testa iz matematike je odloženo do četvrtka, 20. juna.

Umesto odlaganja testiranja, učenici osmih razreda koji danas održali protest ispred Ministarstva prosvete traže da se poništi ovogodišnji završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević danas je potvrdio medijima da je test iz matematike "provaljen" i ocenio da su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je problem nastao negde na terenu.

Šarčević: Neko je prodao testove iz matematike

Po njegovom objašnjenju neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike.

"Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga", rekao je ministar posle današnjeg skandala sa testovima iz matematike.

A učenici osmih razreda su na protestu ispred Ministarstva prosvete zahtevali da se poništi mala matura, da se u srednje škole upisuju u skladu sa uspehom u osnovnoj školi, kao da se i razreši ministar prosvete Mladen Šarčević. Oni se pozivaju na 2013. godinu, kada su takođe provaljeni testovi a matura poništena.

Delegacija roditelja je ušla u zgradu Ministarstva sa namerom da razgovara sa nadležnima, ali im je obezbeđenje reklo da je ministar Šarčević na službenom putu i da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da ih primi i sa njima razgovara.

Učenici koji su blokirali jednu traku Nemanjine ulice za saobraćaj, krenuli u protestnu šetnju noseći transparente "Kradete nam budućnost" i "Poništite završni ispit". Nakon završetka današnjeg, pozvali su na novi protest sutra, u sredu u 13 časova.

Opozicija traži smenu ministra

Posle svega što se danas dogodilo, mnoge opozicione stranke su zatražile da ministar prosvete Mladen Šarčević bude smenjen, ili da preuzme odgovornost i podnese ostavku zbog krađe testova iz matematike i pomeranja rokova za polaganje male mature.

Predstavnici opozicionih stranaka ističu da nepostojanje ravnopravnih i fer uslova za održavanje završnog ispita ima tragične posledice po čitave generacije osnovaca i srednjoškolaca, a Šarčevića pozivaju da podnošenjem ostavke i pokaže mladima koliko je važno preuzeti odgovornost za rezultate sopstvenog rada.

Šarčević odgovorio je da ne vidi razlog zbog kojeg bi podneo ostavku posle odlaganja testa iz matematike i dodao da je u izveštaju Evropske komisije Srbija dobila najbolje ocene za oblasti obrazovanja i nauke.

XS
SM
MD
LG