Linkovi

Protiv članstva u NATO 84 odsto Srba


Na godišnjicu početka NATO bombardovanja većina građana Srbije ne prihvata izvinjenje NATO zbog vojne intervencije koja se desila pre 18 godina, takođe se protive ulasku u Alijansu, iako kao glavni razlog te vojne intervencije vide u politici ondašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja, koji je objavio Institut za evropske poslove, pokazuju da je protiv članstva u NATO 84 odsto ispitanika i da je među njima najviše muškaraca i građana mlađih od 60 godina. Članstvo podržava 11 odsto, dok je pet odsto neodlučnih.

Istraživanje javnog mnjenja je za potrebe Instituta sprovela Ninamedia na reprezentativnom uzorku od 1204 ispitanika u periodu od 10. do 17. marta.

Nešto manje od 40 odsto građana kao glavni razlog bombardovanja Srbije navodi politiku Slobodana Miloševića, 17,6 odsto tvrdi da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, 11,3 navodi političke interese, dok oko sedam odsto ne zna da navede koji bi to bio razlog.

Prema mišljenju 40 odsto građana ulazak Srbije u NATO predstavlja uslov za priključenje EU i ovaj stav zastupljeniji je kod muškaraca, građana mlađih od 45 godina, sa završenom srednjom školom kao i stanovnika Istočne i Južne Srbije.

Prema istraživanju 17 odsto stanovništva ne zna odgovor na ovo pitanje, dok 43 odsto misli da Srbija ne mora da postane članica NATO-a ukoliko želi u EU.

Petina građana vidi korist od članstva u NATO-u, svaki deseti građanin ne zna da odgovori na ovo pitanje, dok 70 odsto ne vidi korist od članstva u NATO-u i to pre svega muškarci, građani starosti od 45 do 59 godina, kao i ispitanici sa najviše završenom srednjom školom.

Na pitanje koji političar koji najviše podržava bliske odnose sa NATO-om, 23 odsto građana navodi Čedomira Jovanovića, petina Aleksandra Vučića, 16,6 odsto Vuka Jeremića, nešto manje od 30 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok su ostali političari pomenuti u manje od dva odsto slučajeva.

Izvinjenje NATO zbog bombardovanja prihvatilo bi nešto manje od trećine građana, četiri odsto je neodlučno, dok 64 odsto ne prihvata izvinjenje i broj ovih ispitanika opada sa porastom godina starosti.

XS
SM
MD
LG