Linkovi

Protiv bivšeg predsednika Perua podignuta nova optužnica


BIvši predsednik Perua Alberto Fudžimori tokom suđenja 2015. godine

Samo nekoliko nedelja nakon što je pomilovan, posle odluke suda o kažnjavanju na 25 godina zatvora, bivšem predsedniku Perua Albertu Fudžimori uručen je novi sudski poziv zbog kršenja ljudskih prava.

Državni krivični sud doneo je odluku da bi 79-godišni Fudžimori mogao biti krivično gonjen za umešanost u ubistvo šestorice poljoprivrednika od strane paravojnih jedinica 1992. godine.

Teško bolesnog bivšeg predsednika, koji je bio na čelu države od 1990. do 2000. godine, pomilovao je zbog lečenja u decembru predsednik Pedro Pablo Kučinski.

Ipak, predstavnici suda tvrde da pomilovanje ne štiti Fudžimorija od gonjenja u novom slučaju.

“To nije normalno. Reč je o presudi koju bih mogao da opišem kao istorijsku po vrednosti i značenju koje nosi, jer se pre svega odluka o pomilovanju na nju ne odnosi. Pod dva - ovo do sada nije viđeno u ostalim slučajevima kršenja ljudskih prava. Treće, ovakav slučaj se nije dogodio bivšim šefovima države.”, komentarisao je direktor Instituta za pravnu odbranu Karlos Rivera

Fudžimorijeva ćerka i bivša kandidatkinja za predsednicu Keiko Fudžimori, kritikovala je odluku suda na tviteru.

Alberto Fudžimori osuiđen je 2009. godine za zloupotrebu ljudskih prava tokom njegovog predsednikovanja, uključujući i odobravanje ubistava počinjenih od strane odreda smrti.

Pomilovanje predsednika Kučinskog izazvalo je niz protesta u Peruu, a oštre osude uputili su i aktivisti za ljudska prava širom sveta. Pojedini Peruanci smatraju da je pomilovanje deo tajnog dogovora čiji je cilj bio da zaštiti Kučinskog od opoziva zbog optužbi za korupciju. *

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG