Linkovi

Hapšenja u gradovima širom SAD


Sukob policije i demonstranata u Portlandu, u saveznoj državi Oregon
Sukob policije i demonstranata u Portlandu, u saveznoj državi Oregon

Nakon gotovo dvomjesečnih protesta pokreta „Okupiraj Vol Strit“, policija počinje da vrši sve veći pritisak na demonstrante da napuste gradske parkove i trgove širom Sjedinjenih Država . U nekoliko gradova izbili su i sukobi policije i pristalica pokreta. Policija je rano jutros , u Ouklendu u Kaliforniji, ponovo hapsila demonstrante koji su odbili da se raziđu. Gradske vlasti uklanjaju improvizovane kampove i u ostalim gradovima, među kojima su Portland, Denver i Solt Lejk Siti.

Nakon višednevnog upozorenja demonstrantima da napuste kamp, policija u Ouklendu odlučila je da reaguje rano jutros. Obračun sa pristalicama pokreta “Okupiraj” uslijedio je nakon nasilnih sukoba i smrtonosne pucnjave, što zvaničnici u ostalim gradovima pokušavaju da izbjegnu.

"Ovo nije igra, već stvaran život. Ovdje su ugroženi životi i bezbjednost građana na obje strane”, poručio je gradonačelnik Portlanda, Sem Adams.

U tom gradu, u saveznoj državi Oregon, policija u punoj opremi raščistila je parkove, sukobivši se sa grupom nezadovoljnih učesnika protesta.

"Ne možete jednostavno da odete. Ovo je veće od svih nas”, istakli su neki od demonstranata.

Nakon što je jedna žena u Filadelfiji seksualno napastvovana, lokalne vlasti ocijenile su da je situacija u tom gradu nepodnošljiva.

"Pokret “Okupiraj Filadelfiju” se promijenio. Svjedoci smo svakodnevnih zdravstvenih i bezbjednosnih problema. Pristalice pokreta su se takođe promijenile, kao i njihove namjere”, kaže gradonačelnik Filadelfije Majkl Nater.

Zvaničnici u San Francusku navode da je jedan policajac izboden nožem, kada su ga demonstranti napali tokom marša. U Olbaniju, u državi Njujork, uhapšeno je više osoba koje nisu poštovale policijski čas. Dan nakon što je čovjek pronađen mrtav u šatoru u Solt Lejk Sitiju, policija je uhapsila 19 kampera koji su odbili da se raziđu. Hapšenja je bilo i u Denveru, nakon što su okupljeni pokušali da spriječe organe reda da raščiste park. Sledeće poprište sukoba mogao bi da bude Detorit, gdje oko 150 demonstranata kampuje u parku u centru grada.

“Ja spadam u tih 99 odsto. Vidim da Detorit propada. Radna mjesta se ne otvaraju u ovom gradu i čini se da se cijeli sistem raspada”, ističe pristalica pokreta "Okupiraj Detroit."

Dozvola za boravak učesnicima protesta ističe večeras i još nije poznato kako će gradske vlasti reagovati ukoliko šatori ne budu uklonjeni.

XS
SM
MD
LG