Linkovi

Protesti šiita širom Pakistana


Sahrana žrtava eksplozije u Šikarpuru, oko 500 kilometers severno od Karačija
Sahrana žrtava eksplozije u Šikarpuru, oko 500 kilometers severno od Karačija

U gradu Šikarpur, gde je juče tokom molitve u džamiji u pokrajini Sind, odjeknula eksplozija u kojoj je stradalo najmanje 58 ljudi, hiljade ljudi danas prisustvovale sahrani žrtava...

Hiljade šiitskih muslimana izašle su na ulice širom Pakistana da bi protestovali zbog jučerašnje snažne eksplozije tokom molitve u džamiji u pokrajini Sind, u kojoj je stradalo najmanje 58 ljudi, a povređeneo više od 50, od kojih su neki u kritičnom stanju.

U gradu Šikarpur, gde je bomba i eksplodirala, hiljade manjinskih šiita prisustvovale su zajedničkoj sahrani žrtava, a pridružili su im se i mnogi drugi nešiiti. Eksplozija se dogodila u oblasti Lakidar, oko 470 kilometara severno od luke Karači.

Odgovornost za najnoviji u nizu sektaških napada, koji sve više potresaju Pakistan, preuzela je grupa sunitskih muslimana Džundalah, koja se odvojila od pakistanskog Talibana. Sunitski muslimanski ekstremisti često napadaju verske objekte šiita koji čine petinu populacije u Pakistanu.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun juče je izjavio da je zgrožen "takvim zlim napadima na ljude samo zbog njihove verske pripadnosti" i pozvao vladu Pakistana da udvostruči napore da zaštiti verske i etničke manjine. Više od 800 šiita ubijeno je tokom poslednje dve godine u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG