Linkovi

Protest zbog policijskog ubistva nenaoružanog crnca u Sakramentu


U SAD raste gnev posle policijskog ubistva nenaoružanog 22-godišnjeg crnca u Kaliforniji. Demonstranti su izašli na ulice državne prestonice, Sakramenta, zaustaivli saobraćaj i blokirali ulazak u košarkašku halu zahtevajući odgovor na pitanje zašto je policija pucala u čoveka koji je u ruci držao samo – mobilni telefon.

Stotine ljudi napravile su živi zid oko hale Golden 1, zbog čega je odložen početak utakmice Sakramento Kingsa i zatvoren autoput. Protestovali su zbog smrti Stefona Klarka, pošto je objavljen snimak na kojem se vidi kako policija puca u nenaoružanog mladića. Istražitelji kažu da je incident započeo kada su komšije prijavile policiji da neko razbija prozore automobila i krije se u njihovom dvorištu. Na snimku iz policijskog helikoptera vidi se kako neko trči i preskače ogradu. Čuje se kako policajac govori – vidim da nosi kapuljaču, viri u drugi automobil."

Odmah zatim, policajci su prišli Klarku ispred kuće njegove bake. Navode da su ispalili 20 metaka jer je Klark krenuo ka njima držeći nešto za šta su mislili da je pištolj i plašili da će otvoriti vatru. Ali on je samo držao ajfon. Istražitelji kažu da su pronašli tri oštećena automobile I razbijena staklena vrata I veruju da je Klark odogovoran.

"Kažu da je provaljivao u automobile. Kako to znaju? Nisu imali vremena za istragu!", ukazuje Les Simons, pastor i društveni aktivista iz Sakramenta.

Gnev javnosti se povećao kada se saznalo da su neposredno posle pucnjave, policajci utišali kamere koje nose dok su razgovarali sa supervizorom. Portparol policije izjavio je za lokalni list Sakramento Bi da “postoje razni razlozi zbog kojih policajci mogu da priguše kamere koje nose na telu.”

XS
SM
MD
LG