Linkovi

Protest zaposlenih Radio Jugoslavije


Radio Yugoslavia protest
Radio Yugoslavia protest

Zaposleni u Radio Jugoslaviji - Međunarodnom radiju Srbija protestvovali su danas ispred zgrade Vlade zbog najava da bi ova medijska kuća, koja jedina emituje program na kratkim talasima koji se čuju širom sveta, mogla da bude ugašena.

Zbog najave gašenja Međunarodnog radija Srbija nekoliko desetina zaposlenih ove medijske kuće protestvovalo je danas ispred Vlade Srbije i tom prilikom su predali zahtev u kome traže prijem kod premijera Aleksandra Vučića.

Direktor Međunarodnog radija Srbija Milorad Vujović ocenio je da je nedopustivo da se, posle 79 godina emitovanja programa ovaj radio ugasi 1. jula. Kako je rekao Vujović, Medijskom strategijom i novim Zakonom o javnom informisanju je predviđeno povlačenje države iz vlasništva nad medijima, a za Međunarodni radio Srbija nije ponuđena nikakva mogućnost transformacije, racionalizacije ili uključivanja u Javni servis:

"Ostavljena je mogućnost u setu medijskih zakona da se ova funkcija obavlja u okviru javnog medijskog servisa, jer je funkcija informisanja inostrane javnosti jedna od nezaobilaznih funkcija za svaku državu. 20 država u EU ima određene tipove svetskih radio servisa."

Kako se čulo na protestu ispred Vlade, još uvek nije jasna ni sudbina 96 zaposlenih u ovom radiju, koji strahuju da će biti upućeni na biro za zapošljavanje, bez otpremnina ili bili kakvih nadoknada.

Predsednica Sindikata novinara tog radija Jelica Tapušković je rekla da su pokušali nekoliko puta da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja o svom problemu, a kako je dodala, dalji potezi zaposlenih u tom radiju zavise od ishoda razgovora sa nadležnima:

"Transformacija medijske kuće je očito neophodna. Kako će to da izgleda – nije na nama da odlučujemo. Mi samo želimo da ona i dalje postoji i da informiše i svetsku javnost i dijasporu o dešavanjima u Srbiji. Ukoliko Srbija izgubi kratki talas, nikada više neće moći da dobije, naročito ne ovako kvalitetan, jer se naš kratki talas smatra jednim od najboljih u Evropi."

Novinarska udruženja podržala su nastojanje zaposlenih u Radio Jugoslaviji – Međunarodnom radiju Srbije da sačuvaju svoju medijsku kuću i apelovali na nadležne organe da nađu rešenje kako eventualna privatizacija te medijske ustanove ne bi značila i njeno gašenje.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja novinara Srbije, za Međunarodni radio Srbija Vlada bi mogla da nađe organizacionu formu servisa prema inostranstvu, kakve postoje u mnogim razvijenim evropskim zemaljama.

XS
SM
MD
LG