Linkovi

Protest u Vukovaru zbog nekažnjavanja ratnih zločina


Arhiva - Počasna straža pripadnika Hrvatske vojske pored spomenika žrtava u Vukovaru, ubijenih 1991.

Pred velikim brojem građana iz cele Hrvatske, u subotu je u Vukovaru održan protest na centralnom gradskom trgu u organizaciji tamošnjeg gradonačelnika Ivana Penave, koji je član vladajuće HDZ. Uprkos protiveljenju premijera Andreja Plenkovića i dela vladajuće HDZ, Penava je ostao pri odluci da u tom gradu danas bude održan protest protiv, kako je rekao, nečinjenja vlasti na procesuiranju ratnih zločina.

Protest je podelio hrvatsku javnost, ali i sam HDZ, jer ga neki doživljavaju kao izraz nezadovoljstva kranje desnice premijerom Plenkovićem i njegovom politikom.

Prema pisanju riječkog Novog lista, učesnici protesta su u Vukovar stigli iz mnogih hrvatskih gradova, ali i iz susedne Bosne i Hercegovine.

Tomislav Josić, jedan od organizatora i govornika na protestu, rekao je za N1 da bi danas na protest trebalo da dođe osamdesetak autobusa, a ukupno se očekuje 20.000 ljudi. Josić je najavio da političke parole nisu poželjne i da će se odmah reagovati na provokacije.

Iako je najavljen kao nestranački, učesnici nose transparente sa političkim porukama, dok neki poručuju - "Hrvatski narode i branitelji, ujedinimo se. Ne dozvolimo udbašima, komunistima i srpskoj politici da nas ponižavaju i uništavaju."

Prema rečima portparola vukovarsko-sremske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, policija očekuje da će protest proteći u mirnoj atmosferi te će njeni učesnici uglavnom biti angažovani na osiguravanju funkcionisanja saobraćaja.

Penavin apel podržao je Savez udruženja vetrana hrvatskih gardijskih jedinica i Udruženje specijalne policije iz proteklog rata, a zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine, Srđan Milaković, rekao je da i vukovarski Srbi imaju razlog da traže da najavljen protest bude podsticaj državnim institucijama da stradanja svih, pa tako i srpskih civila, posle 27 godina nečinjenja budu rasvetljeni, a odgovorni izvedeni pred lice pravde.

Mediji u Hrvatskoj podsećaju i da 13. oktobar ima svoju ratnu simboliku, jer je na taj dan 1991. trebalo je da bude sproveden jedan, kako se navodi, ozbiljan proboj većih snaga Hrvatske vojske u opkoljeni grad da bi se pomoglo vojsci i civilima. Ta akcija je, međutim, u poslednjem trenutku otkazana, a do danas se ne zna ko je i zašto tako odlučio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG