Linkovi

Miran protest kosovske opozicije


Građani Prištine okupljeni na današnjem protestnom skupu
Građani Prištine okupljeni na današnjem protestnom skupu

Pod sloganom “Za dostojanstvenu državu” u Prištini je održan protest pristalica opozicije zbog sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i Zajednici srpskih opština. Protest je protekao bez incidenata, a organizatori skupa - predstavnici Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo - zatražili su raspisivanje vanrednih izbora.

Protestu, koji je započeo intoniranjem himne Kosova i Albanije, prisustvovalo je nekoliko hiljada pristalica opozicije, koji su nosili transparente “Isa je srpski čovek”, “Kosovo do Čakora”, “Demokratija - ne autokratija”.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj poručio je da su sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom neprihvatljivi za Kosovo. On je kazao da su glavni problemi Kosova mešanje Srbije u unutrašanje stvari Kosova i - kako je kazao - korumpirana Vlada Kosova, koja radi protiv interesa građana.

“Kosovo ima dve opasnosti, mešanje suseda i ovu Vladu. Vlada je opasnost, jer ne samo da je korupcijom uništila ekonomiju, nego i radna mesta. Vlada je opasnost ne samo zato što ne sprovodi red i zakon u celoj zemlji i na severu, nego ometa i normalan razvoj pravne države”.

Predsednik Inicijative za Kosovo Fatmit Ljimaj rekao je da će se protesti protiv Vlade Kosova nastaviti, jer je antiustvna i sprovodi - kako se izrazio - "trgovinu".

“Danas na ovom trgu apelujemo na vladajuću koaliciju da podnese ostavku, jer krši Ustav zemlje. Od prvog dana ova vlada umesto da radi na promeni stanja u zemlji, ona se trudi da prevari građane Kosova putem trgovine. Ne zaboravite, videćete u narednim danima, kao što ste videli poslednjih dana trgovinu - dobijamo vize, dajemo zemlju. Kasnije ćete videti drugu trgovinu - prihvatamo Zajednicu srpskih opština i stvaramo Vojsku Kosova, a mi danas kažemo i bez ZSO Kosovo će imati vojsku”.

Ovo je prvi protest opozicije u proteklih osam meseci kojem nisu prisustvovali predstavnici Pokreta Samoopredeljenje.

Od oktobra prošle godine tri opozicione stranke u kosovskom parlamentu Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i Pokret Samoopredeljenje u više navrata blokirali su rad Skupštine Kosova aktivirajući suzavac, a organizovali su i nekoliko masovnih protesta u Prištini.

Današnji protest pristalica opozicije protekao je bez incidenata.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG