Linkovi

Protest ispred RTS-a, prethodno se oglasio i Bujošević


Protest profesora za novi RTS, na Trgu Nikole Pašića, pre polaska u protesnu šetnju ka sedištu Radio-televizije Srbije, u Beogradu, 29. februara 2020. (Foto: Vesna Anđić, RSE)
Protest profesora za novi RTS, na Trgu Nikole Pašića, pre polaska u protesnu šetnju ka sedištu Radio-televizije Srbije, u Beogradu, 29. februara 2020. (Foto: Vesna Anđić, RSE)

Tokom redovnog subotnjeg antivladinog protesta u Beogradu, učesnici skupa koji je organizovao Građanski otpor pridružili su se "Protestu profesora za novi RTS", da bi okupljanje zajednički završili ispred sedišta RTS-a, gde su na ulazu ostavili primerak Zakona o javnim medijskim servisima.

"Kao što vidite RTS je zatvoren tako da nikome ne možemo da predamo Zakon o javnim medijskim servisima pa ćemo ga ostaviti ovde ispred vrata.Nadamo se da će ga pročitati kad već do sada nisu", rekao je naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, koji je i inicijator Zahteva za promenu uređivačke politike RTS.

Proferosor Vladan Čokić nazvao je RTS "stubom režima" koji "služi u partijske svrhe". Ocenio je da se građani, koji protestuju, bore protiv "unutrašnje okupacije", dok je novinar Rade Radovanović rekao da su "Bujošević i Stefanović najbolji nastavljači Komrakova i Milanovića", kao i da su "malo plaćeni koliko puno rade za 'gospodara' i izbegavaju svaku činjenicu".

On se založio za "pošteno suđenje", onda "kada dođe vreme".

Članovi akademske zajednice i ranije su iznosili zahteve za promenu uređivačke politike RTS-a, ali i rukovodstva kuće, no zahtevi do danas nisu ispunjeni.

Bujošević: Slobodan Prvanović "ne zna šta će sa sobom"

Direktor RTS-a Dragan Bujošević, napisao je u tekstu koji je objavljen na sajtu RTS-a u subotu pre protesta, da je naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović "očito ne zna šta će sa sobom" i da izgleda da je uzeo na sebe "obavezu da meri gustinu 'medijskog mraka'".

Utvrdio je da oko RTS navodno vlada najveća pomračina, ocenio je Bujošević i napomenuo da Prvanović, kada ne meri mrak, ima ideje o tome kako bi trebalo uređivati program Javnog servisa.

"Ako ne stoji ispred ulaza u RTS u Takovskoj ulici i ne drži konferencije za medije protiv naše kuće, ovaj naučni radnik onda sastavlja apele u kojima optužuje rukovodstvo Javnog servisa za kršenje zakona, izdaju javnog interesa, obmanjivanje javnosti, služenje (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću, nebavljenje raznim aferama", napisao je Bujošević.

"Naziv ove priredbe sugeriše da se sprema lustracija većine zaposlenih u našoj kući. Nešto nalik na modernu verziju kineske kulturne revolucije", rekao je Bujošević.

Prema Bujoševićevoj oceni, Prvanović je predstavnik jedino stranaka na čijem je skupu bio prvogovornik, tačnije trojice političara.

"Za Prvanovića i njegovo društvance", predočio je Bujošević, "jedini prihvatljiv RTS bio bi onaj koji bi 24 časa govorio da nam nikada nije bilo gore, da smo propali, da smo nestali, da će nas ova vlast, ako još malo sastavi, sve pobiti, da Srbija možda više i ne postoji..."

"Slične televizije već postoje i zbog toga nije potrebno praviti novi RTS", zaključio je Bujošević.

XS
SM
MD
LG