Linkovi

Protest ispred Bele kuće zbog nove odluke o zabrani putovanja


Dolazak putnika na međunarodni aerodrom Dales u SAD

Primenu najnovije odluke administracije predsednika Trampa o zabrani putovanja u Sjedinjene Države, sprečila su dva federalna suda, što je tu kontroverznu naredbu zaustavilo, dok se preispituje njena saglasnost sa Ustavom. Administracija je saopštila da će se žaliti. Odlaganje nije sprečilo one koji se protive da izađu na ulice glavnog grada Vašingtona.

Učesnici marša okupili su se ispred Bele Kuće na protestnom skupu pod nazivom “Nikada zabrana za muslimane”. Kako samo ime nagoveštava, većina od osam zemalja uključene su u treće ponavljanje predsedničke zabrane putovanja iz većinski muslimanskih zemalja. Dodatak Severne Koreje i Venecuele u zabranjene zemlje nije pokolebala demonstrante koji su rekli da su promene napravljene samo da bi sakrilo ono što oni veruju da je motiv, držanje muslimana dalje od Sjedinjenih Država.

“Možete da dodate stotinu zemalja u tu zabranu muslimanima, jer sve je počelo sa originalnom namerom najnovije zabrane, a to je da se zabrane muslimani. Predsednik Tramp jasno je rekao kada je bio kandidat da će potpuno ukinuti muslimansku imigraciju”, rekla je Linda Sarsur, organizatorka protesta.

Da bi proslavili odluku suda i da bi pokazali svoju odlučnost u borbi protiv svake politike ciljanja na bilo koju religiju, hiljade su se ipak pojavile na maršu u Vašingtonu DC.

“Ništa nas nije odvratilo da održimo ovaj ovaj protest i marš kako bismo zaista pokazali da ne bi trebalo da ovu borbu vodimo uvek iznova. Ali mi hoćemo i pokazaćemo da je zakon na našoj strani, svaki put”, rekla je Avideh Nusavian iz Nacionalnog imigracionog pravnog centra.

Putnici u Sjedinjene Države neće biti odmah zaustavljeni po predsednikovoj uredbi, a Bela kuća naglasila je da će nastaviti borbu pred sudom, nazivajući sudske odluke “opasno pogrešnim” i ističući da “podrivaju predsednikove napore da američki narod bude bezbedan”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG