Linkovi

Protest CRTA-e zbog urušavanja parlamenta


Naslovna strana sajta Otvoreni parlament
Naslovna strana sajta Otvoreni parlament

Nevladina organizacija CRTA u četvrtak je zamračila svoj sajt Otvoreni parlament u znak protesta zbog urušavanja institucije Narodne skupštine Srbije kao najvišeg predstavničkog tela u zemlji, posebno posle, kako se kaže u saopštenju, zloupotreba skupštinskih procedura pri usvajanju državnog budžeta za narednu godinu bez rasprave.

Na sajtu na kome se inače mogu gledati onlajn prenosi sednica skupštine, videti stenogrami svih rasprava, spisak narodnih poslanika i svi predlozi zakona, na crnoj pozadini sada samo stoji napis "Ovako izgleda kada nema otvorenog parlamenta" i u donjem uglu "Usvajanje budžeta bez rasprave je urušavanje institucije parlamenta".

"Mi, kao organizacija, smo godinama, verujući u demokratiju i demokratske principe radili na tome da parlament učinimo bližim gradjanima i povratimo poverenje gradjana u predstavničko telo. Više ne želimo i ne možemo da posmatramo urušavanje kojoj je ova institucija podvrgnuta poslednjih dana", navodi se u saopštenju i dodaje da će sajt Otvoreni parlament biti zatamnjen dok "situacija ne počne da se vraća u civilizacijske tokove".

Kako se u saopštenju navodi, usvajanje državnog budžeta za 2018. godinu u Skupštini Srbije proteklo je bez rasprave i vremena da se obrazlože amandmani a to "predstavlja nastavak urušavanja institucije parlamenta kao najvišeg predstavničkog tela".

CRTA je ocenila da je vlast zloupotrebila skupštinske procedure i pravila u slučaju usvajanja budžeta i da to predstavlja zanemarivanje interesa gradjana zarad partijskog interesa i dnevne politike.

Predsednica i potpredsednici Skupštine: CRTA da se kandiduje

Komentarišući potez organizacije CRTA, predsednica i potpredsednici Skupštine Srbije optužili su tu NVO da sprovodi "očiglednu političku agendu".

"Zatečeni smo postupanjem nevladine organizacije CRTA i odlukom da zatamni navodno informativni sajt Otvoreni parlament, koji je svoja sopstvena vrata zatvorio za javnost Srbije, fingirajući protest, a zapravo sprovodeći očiglednu političku agendu", navodi se u saopštenju koje potpisuju Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić (SNS), Vladimir Marinković (SPDS) i Djordje Milićević (SPS).

U saopštenju se navodi da bi Otvoreni parlament morao da bude sajt informativnog karaktera ne samo po imenu i odredbama Memoranduma o saradnji sa Narodnom skupštinom, već i po pozamašnim sredstvima koje prima, kako se dodaje, da bi bio na usluzi gradjanima i parlamentarizmu.

"Pozivamo sve aktere, bili oni registrovani politički subjekti ili ne, da u interesu gradjana Srbije, demokratije i istine, za koje tvrde da se zalažu, u svom delovanju i procenama poštuju makar slovo zakona, procedura i sporazuma, ako već ne i njihov duh", piše u saopštenju.

Predsednica i potpredsednici Skupštine Srbije pozvali su nevladinu organizaciju CRTA da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju 'političku' platformu, umesto što pokušava da gradjane Srbije "dovede u zabludu".

XS
SM
MD
LG