Linkovi

Beograd: Održan protest '1 od 5 miliona'


Protest "1 od 5 miliona", ilustrativna fotografija
Protest "1 od 5 miliona", ilustrativna fotografija

Protest "1 od 5 miliona" održan je 30. put u centru Beograda, a protestna šetnja završena je ispred zgrade Radiotelevizije Srbije (RTS). Učesnici su istakavši transparent "Protiv izborne krađe" i “1 od 5 milona", preko Trga Nikole Pašića, Nušićevom i Makedonskom došli do RTS u Takovskoj. Sa razglasa su poručili da članovi uredništva RTS znaju šta znači slobodno izveštavanje, ali se plaše, i pozvali su ih da se oslobode i rade svoj posao.

Prethodno su se građani okupili kod Terazijske česme, gde je pročitano pismo Uroša, mladića koji je napadnut prošle nedelje u Nišu zbog toga što je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem.

On je pozvao na solidarnost i razumevanje i poručio da mržnja ne može pobediti mržnju, već razgovor i nenaoružana istina.

Funkcioner Demokratske stranke, glumac Branislav Lečić je, obraćajući se okupljenima, poručio da predsednik Srbije ima poslednju šansu da, kako je rekao oslobodi medije i raspiše fer izbore.

“Ili ćeš ispuniti naše uslove ili ćeš na izbore izaći sam. Ako ideš sam, ne računaj da iko poveruje da je tvoj politički otac Šešelj opozicija i nećeš imati legitimitet, ne računaj da će iko prizunati te izbore, to ti je rezultat protesta”, poručio je Lečić Vučiću.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović rekao je da aktuelni sistem mora da se demontira i uspostavi ispočetka.

“Ukoliko gospodin Vučić ne raspiše fer izbore, ispisaće se iz knjige demokratije i mi na takve izbore nećemo izaći”, rekao je on Jovanović.

Protesti građana u Srbiji pokrenuti su kao odgovor na fizički napad i prebijanje lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu. Naziv "1 od 5 miliona" nastao je kao reakcija na stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće ispuniti nijedan zahtev denomstranata makar ih se okupilo i pet miliona.

XS
SM
MD
LG