Linkovi

Protest albanskih studenata kod crkve Hrista Spasa


Uhapšeno je nekoliko studenata, koji su nakon par minuta odvedeni iza crkve gde su im skinute lisice, nakog čega su pušteni.

Dvadesetak albanskih studenata sukobilo se danas sa pripadnicima Kosovske policije kada su pokušali da na crkvu Hrista Spasa u centu Prištine postave plakat na kome je pisalo da je “taj objekat sagrađen u vreme okupatora i šoviniste Miloševića i da je okupirao univerzitetsko zemljište. Policajci su im nesto kasnije dozvolili da plakat okače, ali su ga posle 10 minuta uklonili”.

Studenti su se ispred hrama Hrista Spasa okupili protestujući protiv nedavnog čišćenja ove crkve od strane Vladike Teodosija, monaštva i vernika raško-prizrenske eparhije.

Predstavnik studenata Fljamur Pireva je rekao da se neće dozvoliti da univerzitetski krug postane mesto za verska okupljanja i radnje, a posebno za funkcionalizaciju kako su naveli “ilegalno izgrađene crkve”.

“Mi studenti obećavamo da nećemo dozvoliti da se provokacijom Srpske pravoslavne crkve vrati senka režima Miloševića na Kosovu“, rekao je Pireva.

Nakon obraćanja medijima studenti su krenuli ka crkvi u nameri da postave plakat na kome je pisalo «ovaj objekat je okupirao univerzitetsko zemljište i građen je u vreme okupatora i šoviniste Miloševića», međutim došlo je do sukoba sa policajcima kojih je bilo duplo više od studenata. Uhapšeno je nekoliko studenata, koji su nakon par minuta odvedeni iza crkve gde su im skinute lisice, nakog čega su pušteni. Zatim je nakon razgovora predstavnika studenata sa jednim policijacem u civilu studentima dozvoljeno da postave plakat na vrata crkve, što je propraćeno aplauzom okupljenih.

Međutim nakon desetak minuta isti taj policajac koji im je dozvolio da postave plakat ga je i skinuo, nakon čega su se svi razišli.

Vladika Teodosije je sa sveštenstvom, monaštvom i desetak vernika eparhije raško-prizrenske pre nedelju dana pokrenuo akciju čišćenja dvorišta i same crkve Hrista Spasa.

Pre tri dana sveštenik, radnici Eparhije i vernici su farbali ulazna vrata hrama i pokušali da okreče oltar, ali im to od stane građevisnke inspekcije opštine Priština nije dozvoljeno uz obrazloženje da je za radove neophodna dozvola.

Opštinska Direkcija za gradnju je zatim naložila da se kako je navedeno prekinu "nelegalni radovi" koji su trajali poslednih nekoliko dana.

XS
SM
MD
LG