Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": Veliki skup 8. juna, na šestomesečnicu početka protesta


Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 25. maja 2019.
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 25. maja 2019.

Još jedan subotnji protest "1 od 5 miliona" održan je večeras u Beogradu, na kome je najavljeno da će se na šestomesečnicu početka protesta, 8. juna, u Beogradu održati novi veliki skup protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Glumac Branislav Lečić, obraćajući se okupljenima ispred Terazijske česme, rekao je da će tada biti najavljeni i novi potezi protiv aktuelne vlasti.

Rekao je da će se protesti tada organizovati i u drugim mestima i da će to biti "kruna svega što je do sada rađeno".

Kako su uoči protesta saopštili organizatori, tema večerašnjeg 25. protesta je "podsećanje na sve žrtve režima za vreme trajanja protesta, na sve one koji su bili fizički napadnuti i maltretirani od strane vlasti".

Govornici si zamerili zapadnim zemljama i nekim strukturama Evropske unije što iz "nekih svojih interesa i kalkulacija", žmure i neće da vide šta sve Aleksandar Vučić i njegova vlast rade građanima Srbije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić uputio je poziv demokratskim državama EU da "zaustave Vučića i primereno ga kazne", a ne da ga podržavaju zbog onoga što "nikad neće da ispuni".

On je rekao da je Vučić samo ogrnuo "evropsko ruho" i da se nije promenio, već da je ostao "vuk u jagnjećoj koži".

Ocenio je da su protesti građana poruka i nekim budućim strankama koje će doći na vlast, da im ne padne napamet da vlast uzurpiraju.

Branislav Lečić poručio je državnicima sa Zapada i svima drugima koji podržavaju Vučića, da će biti odgovorni za sve ono što se dešava i što on radi građanima.

Predsednik Saveta Nove stranke Aris Movsesijan ukazao je da se Vučić ne skida sa televizija, ima ga na svim kanalima, osim "24 kičen", ali su zato učesnici protesta tu da ga "oteraju na Histori čenel" i da ga tamo gledaju. Totalno ludilo je ono što radi vlast. Oni su teroristi našeg obrazovanja, oterali su decu, lekare, radnike, rekao je on.

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 25. maja 2019.
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 25. maja 2019.

Nakon govora na Terazijama, kolona građana uputila se u šetnju beogradskim ulicama. Prošli su pored Radio-televizije Srbije glasno negodujući, i pored zgrade Predsedništva Srbije.

Ispred RTS-a, Borko Stefanović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, zvahvalio se prisutnima i rekao da će uskoro, na šestomesečnicu napada na njega, koji je inicirao prpočetak građanskih protesta, slaviti kao drugi rođendan.

"Oni te noći u Kruševcu nisu hteli da zaustave nas, male sitne glasove opozicije, oni su hteli vama da poruče kako će svako ko poželi da misli svojom glavom proći kao ja u Kruševcu", rekao je on i poručio vlastima da neće uspeti da podele građane na dva dela, jer "mi smo jedan narod".

"Pobeda dolazi, budimo jedinstveni i strpljivi, nemojte dozvoliti da nas deli", rekao je Stefanović.

XS
SM
MD
LG