Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": RTS kao odbor SNS-a, incident ispred Skupštine


Arhiva - Protesni skup "Jedan od pet miliona" po 42. put održan je u Beogradu, 21. septembra 2019. (Foto: Aleksandra Nenadović, VoA).

Na redovnom subotnjem skupu "1 od 5 miliona" u Beogradu došlo je do incidenta kada su demonstranti došli do Skupstine Srbije, gde su se popeli do ulaznih vrata te institucije, ispred kojih je stajalo obezbeđenje u civilu.

Grupu koja je krenula ka vratima Skupštine prevodio je lider Dveri Boško Obradović i došlo je do guranja sa obezbeđenjem koje je stajalo ispred, ali nije bilo većih incidenata, preneo je Fonet.

Deo okupljenih je nosio zastave Sebije i vikao "Ustanak" i "Uhapsite Vučića".

Sa kamiona je poruceno da će simbolično pokucati na vrata Skupštine, kako su svojevremeno kucali na vrata Rektorata. "Oslobodili smo jednu instituciju oslobodićemo sve", poručeno je sa kamiona, a okupljeni su vikali "Vučiću lopove".

Skup ovoga puta s namerom nije bio prijavljen policiji u znak protesta što nije rešen napad na jednog od organizatora protesta prošle subote,

Učesnici protesta postavili su iznad ulaznih vrata Radio televizije Srbije natpis "Odbor Srpske napredne stranke - RTS".

Jedan od organizatora protesta Valentina Reković rekla je da su na ulazna vrata RTS-a zalepljene i naslovne strane dnevnih listova koji ne izveštavaju objektivno o protestima i ocenila da je direktor i glavni i odgovorni urednik RTS-a Dragan Bujošević danas "najvredniji radnik" tog odbora SNS-a.

Obraćajući se okupljenima pre polaska u protestnu šetnju, advokat i branilac uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića Vladimir Gajić rekao je da protiv "heroja našeg vremena Obradovića" i nakon 81 dan nakon hapšenja ne postoje nikakvi dokazi.

Gajić je, obraćajući se okupljenima, ocenio da srpski režim pravosuđe u Srbiji "liče na Staljinovu Rusiju", ali da im za razliku od Staljinove Rusije u kojoj je okrivljeni morao sve da prizna, Obradović ništa neće priznati, osim kriminala koji je otkrio u državnom preduzeću.

Gajić je poručio da se nada da se čas njegovog izlaska iz kućnog pritvora bliži.

Profesor Žarko Trebješanin rekao je da "ova autokratska vlast" podstiče i širi neznanje, nekulturu, netrpeljivost, udvorištvo i gluposti da se planirano uništavaju obrazovanje, prosvećivanje i kultura.

Vlast umesto da smiruje strasti ih "svojom zapaljivom retorikom raspiruje", rekao je Trebješanin i pozvao opoziciju i građane da na nasilje ne odgovaraju istom merom.

Ocenio je da su slobodni izbori najveća pretnja ovoj vlasti i da se za njih građani moraju boriti kako bi izgradili jake institucije i oslobodili se kulta vođe.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da je Vučić jedan, a da je nasuprot njemu pet miliona i da će ih biti na ulicama i da će "pobediti ovo zlo".

Tepić je rekla da ovo nije samo protest već borba da se država vrati narodu, borba za život i da "naše sreće ne ispraćamo na aerodromima u jednom pravcu, već da budu u domovini".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG