Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": Još malo vremena da Vučić ispuni uslove za izbore


35. po redu antivladin protest pod nazivom "1 od 5 miliona", u Beogradu, 3. avgusta 2019. (Foto: Ljudmila Cvetković, RFE)

Antivladin protest pod nazivom "Jedan od pet miliona" po 35. put održan je u subotu predveče u Beogradu, a demonstranti su još jednom poručili da se na izbore neće ići ukoliko oni ne budu demokratski.

Protest je počeo ispred Terazijske česme minutom ćutanja za žrtve hrvatske vojno-policijske akcije Oluja početkom avgusta 1995. godine.

Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret i jedan od lidera Savza za Srbiju, podsetio je da se SZS bori za slobodne medije i slobodne izbore i naglasio da će ta koalicija bojkotovati izbore ako ne budu slobodni.

Naglasio je i da je ostalo još samo mesec i po dana da vlasti ispune zahteve kako bi se izbori održali u regularnim uslovima i da će slobodni izbori predstavljati početak novogo poglavlja u istoriji Srbije - "da radnici žive od svog rada, penzioneri od svojih penzija, da porodilje redovno primaju dodatak i da ljudi ostaju da žive u Srbiji".

"U Sporazumu sa narodom, koji smo potpisali, piše da nećemo priznati izbore ako ne budu slobodni, a ustoličenje takve vlasti smatraćemo za državni udar", poručio je Veselinović.

Reagujući na podsećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je opozicija pisala izborne zakone, Veseinović je uzvratio da se ona "nije zalagala za kupovnu glasova, nasilje nad neistomišljenicima, da zaposleni u javnom sektoru moraju da dokažu da su glasali za SNS".

Uroš Marković iz sportskog centra Milan Gale Muškatirović i odbornik u Skupštini opštine Stari grad, rekao je da je danas "obezbednje Gorana Vesića postavilo novog fantomskog direktora sa privatnim obezbedjenjem, da su zamenili brave i oteli sportski centar".

"Sprečićemo ih da nastave da otimaju od građana Beograda. Malo po malo, malim koracima uspećemo tu bagru da pošaljemo u istoriju", rekao je on. "Sada mi je jasno zašto sam pre mesec dana cenzurisan na Pinku i na RTS-u kada sam o tome hteo da dam izjavu. Nećemo im dozvoliti da otmu sportski centar i otići ćemo svi zajedno da ih u tome sprečimo. Juče Sava mala, danas ovo, šta je sutra na redu", rekao je Marković.

Nakon obraćanja govornika, demonstranti su pošli u šetnju beogradskim ulicama.

Ispred Predsedništva su uzvikivali "Vučiću, lopove".

Moma Kvačević, student Fakulteta organizacionih nauka ispred Predsedništva je rekao: "U Srbiji demokratija ne postoj. Dijalog je naš uspeh, dokaz da su šetnje uspele, da popuštaju i mi nećemo odustati. Nebojša Stefanoviću, ti si falsifikator; Siniša Mali ti si plagijator; Aleksandre Vučiću, smeni svoje ministre. Profesori, što ćutite?"

Učesnici pritesta došli su do Crkve Svetog Marka kod koje su upalili sveće za stradale u akciji "Oluja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG