Linkovi

Protekla godina za VCG više nego uspešna


Pakistan - İftar süfrəsi
Pakistan - İftar süfrəsi

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković rekao je na radnom doručku sa novinarima da su stvorene pravni preduslovi za usvajanje ključnih zakona u oblasti odbrane i da je protekla godina je za Ministarstvo odbrane Crne Gore bila više nego uspješna sa aspekta ostvarenih ciljeva.

Ministar Bošković je rekao da su u 2017. godini definisane četiri cjeline kao ključne – nastavak integracija u NATO, modernizacija Vojske Crne Gore, socijalni status zaposlenih i dovođenje formacije Vojske u nivo koji zahtijeva moderna i fleksibilna armija. Tvrdi da je ova godina bila više nego uspješna sa aspekta ostvarenih ciljeva koji su postavljeni.

Govoreći o modernizaciji oružanih snaga, on je kazao da VCG raspolaže modernim naoružanjem kada su u pitanju specijalne jedinice, vojna policija i planinske čete, te da se krenulo se u nabavku višenamjenskih helikoptera.

"Imajući u vidu da se, kao mala država, moramo ponašati racionalno i da moramo gledati i civilni interes, prioritet smo stavili na nabavku višenamjenskih helikoptera, i taj projekat je pri kraju", kazao je Bošković.

Ministar odbrane je rekao da Crna Gora trenutno ima 13 helikoptera i jednu "gazelu", od kojih je, kako je naveo, operativno sedam. On je kazao da će se VCG u narednom periodu fokusirati na specijalne jedinice, pješadijske čete i planinske, specijalne pomorske i helikopterske jedinice, "i sve ono za šta u crnogorskoj vojsci postoji tradicija, znanje i kadrovi".

"Posljednja posjeta Avganistanu učvrstila me je u uvjerenju da imamo vojsku na koju možemo biti ponosni. Naravno, ne treba da stanemo na tome, nego da svakog dana doprinesemo da crnogorski vojnik može da bude još kvalitetniji i bolji“, istakao je on.

Govoreći o modernizaciji, Bošković je kazao da je planirana nabavka šest lako oklopnih vozila iz Njemačke, kao i da postoji dogovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o nabavci sličnog tipa vozila. Bošković je ponovio da će Crna Gora vazdušni prostor štititi u saradnji sa Grcima i Italijanima, kako to radi i susjedna Albanija.

On je istakao da je učlanjenjem Crne Gore u NATO radikalno promijenjen koncept bezbjednosti i odbrane.

"Nećemo razvijati neke skupe sisteme koji su skupi i neodrživi, ali hoćemo one jedinice koje mogu doprinijeti da VCG odgovara svim standardima koje je NATO postavio pred 29 država članica“, poručio je Bošković.

Ministar je kazao da je planirani budžet Ministarstva za iduću godinu oko 53 miliona EUR.

XS
SM
MD
LG