Linkovi

Proslava Uskrsa u srpskoj školi u Vašingtonu


Proslava Uskrsa u srpskoj školi u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Proslava Uskrsa u srpskoj školi u Vašingtonu

Već drugu godinu, srpska škola Nikola Tesla, pri pravoslavnoj crkvi svetog Luke u Potomku, u blizini Vašingtona, organizuje obeležavanje Uskrsa. Glavni akteri su – deca, i to od rođenja do puberteta, a ako ima starije dece, i ona su dobrodošla, kako da crtaju čestitke za rodbinu u starom kraju tako i da boje jaja, i puste mašti na volju da bi smislila najbolje obojeno i ukrašeno jaje, ali i da pričuvaju mlađu decu.

Za bojenje jaja za Uskrs, kaže Sofija, koja je rođena u Vašingtonu, koristi boje: "žutu, roze i plavu".

Mnoge mlade majke sa decom okupljaju se svake nedelje u srpskoj pravoslavnoj crkvi svetog Luke da bi deca, uglavnom ovde rođena, naučila srpski jezik, kulturu i stare pravoslavne običaje :

“Dovodim decu u školu Nikola Tesla da bi održali srpski jezik i tradiciju i da bi učili o srpskim običajima naročito srpskim velikim praznicima kao što su Uskrs, Božić, slava. Za tekuće praznike, to jest za Uskrs, farbamo jaja - raznim metodama. Moja deca najviše vole metod sa lukovinom, gde stavljamo biljčice, lepimo za jaja i onda čarapom obmotamo i stavljamo u lukovinu, i ta jaja su definitivno najlepša", priča Mirjana Simendić, majka troje dece.

Ona dodaje da deca vole da se igraju bojicama :

"Škola Nikola Tesla je prošle godine organizovala, kao i ove godine slanje čestitki u Srbiju. Čestitke su, naravno, napisane ćirilicom. Na njima piše Hristos Vaskrse, i tom prilikom čestitamo uskršnje praznike našoj rodbini i našim prijateljima koji su u Srbiji".

Mirjana Simendić poručuje :

"Ja bih da poželim Srećan Uskrs svim pravoslavnim vernicima i svim hrišćanima uz Hristos Vaskrse".

Predavač geografije i istorije u školi Nikola Tesla, Nenad Igić, ukazuje :

“Ovde radimo po principu rada u Srbiji. Dakle deca se druže. Nije to samo predavanje o Srbiji. Najvažnije je društvo i govor, na srpskom jeziku. Deca provode vreme zajedno, druže se, pričamo, gledamo razne filmove, takođe pribavili smo geografske karte Srbije, na kojima radimo. Oni sami rade svoju nemu kartu Srbije".

Predavač Igić navodi da deca vole da dođu u školu, gde uče i o srpskim pravoslavnim praznicima, gde za Uskrs boje jaja i šalju čestike rodbini u starom kraju, ali deca učestvuju u raznim predstavama, i recituju srpske pesme:

"Naravno imaju i časove veronauke. Učimo ih o tome kakvi su naši običaji oko farbanja jaja, naravno, takmičenja na samom Uskrsu, kucanja jaja."

"Volim Uskrs zato što možemo da farbamo jaja i onda da ih pojedemo", kaže jedna devojčica u srpskoj školi.

Nenad Igić smatra da ta deca, na neki način, treba da budu ambasadori dobre volje i svima zainteresovanima prenesu znanje o Srbiji, srpskoj kulturi i bogatoj viševekovnoj istoriji :

"Bez istorije nema ni dobre budućnosti. Moramo da znamo ono što je bilo pre nas da bismo poštovali sadašnjost i, naravno, kročili u budučnost".

Igić je završio razgovor porukom:

"Na kraju bih poželeo srećan Uskrs svim pravoslavnim vernicima, naravno ove godine i svim hrišćanima zato što se danas poklapa Uskrs kod svih hrišćana, uz poruku Hristos Vaskrse".

XS
SM
MD
LG