Linkovi

Propusti u uređenju sektora bezbednosti u Srbiji


Sektor bezbednosti je u Ustavu Srbije uređen skromno i nesistematično, pa između ostalog zabranjuje pripadnicima vojske i policije da budu članovi partija, dok se takva odredba ne odnosi na Bezbednosno-informativnu agenciju - jedna je od ocena sa tribine o sistemu bezbednosti.

Umesto razrađenih procedura i instrumenata za demokratsku civilnu kontrolu sektora bezbednosti, imamo htenje i praksu uspostavljanja partijske, odnosno lične, pojedinačne kontrole nad aparatima sile, ocenio je danas Miroslav Hadžić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i dodao da je bezbednost javno dobro, što bi, kako je rekao, trebalo da stoji i u Ustavu.

Na tribini o sistemu bezbednosti u Srbiji, Hadžić je istakao da je potrebno sprečiti slivanje opasne političke moći u ruke grupe ljudi ili pojedinca.

"Nosioci vlasti i njima pripadni mediji proizvode strah. Masovni strah u različitim situacijama, a da time u suštini, kao što kaže i teorija sekuritizacije, hoće da pribave, ako ništa, makar prećutni pristanak građana na napuštanje uređenih procedura, zakona itd. I više niko ne pita. Vi čujete bivšeg predsednika Vlade koji kaže - pa šta sad, dve-tri udžerice u Sava mali, nema veze. Pusti zakon, pusti Ustav", istakao je Hadžić.

Bogoljub Milosavljević je rekao da je Ustav rađen brzo, i da je napisan u dahu, zbog čega ima nedostataka. Srpska napredna stranka je imala niz predloga za unapređenje Ustava, od smanjenja broja poslanika, do izbora šefa države u parlamentu, podsetio je Milosavljević.

"U zemljama kakva je Srbija postoji potreba da se Ustavima nešto više kaže o sektoru bezbednosti. Verovatno u starim demokratijama ne treba mnogo u Ustavu da se piše o bezbednosti, jer tamo postoje standardizovana pravila ponašanja. Postoje, ako ništa drugo, ustavni običaji, postoje kvalitetno razvijeni i utemeljeni odnosi između nosilaca vlasti", rekao je Milosavljević.

Miroslav Hadžić je istakao i da bi parlament trebalo da odlučuje o imenovanjima načelnika Generalštaba i direktora Bezbednosno informativne agencije. Tako bi se sprečila zloupotreba aparata sile, ocenio je on i dodao da je sa time povezano htenje da se spreči zlovoljna upotreba sile jednog čoveka.

XS
SM
MD
LG