Linkovi

Pronađeno još otpada kod Obrenovca, tužilaštvo čeka detalje analize


U Velikom polju otkriveno je 100 metalnih bačvi od po 180 litara, a u Markovića kraju još 60 metalnih i pet plastičnih buradi od po 400 litara sa, za sada, nepoznatom materijom, samo 8 dana pošto je kod Obrenovca otkriven plac sa 25 tona zagađujućih materija.

U bivšem skladištu građevinskog materijala u Velikom polju otkrivena su burad sa crnom pastozno-želatinastom masom bez mirisa.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su na drugom mestu u selu Vukićevica, u zaseoku Markovića kraj, burići bili razbacani, a da je pored burića nađeno je i 80 plastičnih vreća. U polovini njih je čvrsta žutonarandžasta smesa pomešana sa sunđerom, navode u Ministarstvu.

"Završili smo analizu 25 tona toksičnog otpada iz Vukićevice kraj Obrenovca. Sad je važno da se utvrdi koliko otrovi utiču na životnu sredinu i da li su dospeli u podzemne vode, jer bi u tom slučaju toksini mogli da zagade pijaću vodu,"rekao je Vladimir Nikolić, pomoćnk direktora Instituta nuklearnih nauka u Vinči, prenosi Politika.

Stručni tim Gradskog zavoda za javno zdravlje izvršio je analizu tri uzorka vode za piće iz individualnih bunara u selu Vukićevica i rezultati se očekuju u narednih desetak dana.

Nikolić kaže da sumnja da su ispitane materije mogle da zatruju zemljište pošto su bile u buradima zakopanim do šest metara dubine.

"Fabrika vode u Makišu, koja napaja Beograd pijaćom vodom, nije ugrožena. Kada bi zagađenje, nekim slučajem, stiglo do vodozahvata na Savi, fabrička postrojenja otklonila bi otrovne materije u procesu prerade vode," izjavio je za dnevni list Politika.

Uzorci pronađenog opasnog otpada na dve lokacije u Vukićevici i jednoj u Velikom polju kod Obrenovca još uvek su na analizi u institutima "Vinča" i "Mol" kako bi se utvrdilo tačno jedinjenje, dok se traga i za vlasnicima parcela i krivcima koji su protivzakonito skladištili opasnu materiju, prenose dnevne novine Blic.

"Analize uzetih uzoraka nam postepeno pristižu. Tužilaštvo će preduzeti još neke dokazne radnje, ali zbog faze postupka ne mogu da iznosim u javnost detalje," kaže Danijela Sinđelić, javni tužilac u Obrenovcu o toksičnom otpadu koji je pronađen pre osam dana na posedu Z. M. koji je uhapšen.

Javna tužiteljka dodaje da je ovaj otpad u hangaru u kojem je podloga betonirana, a da će uzeti uzorci pokazati da li je otpad dospeo u zemljište kao i da li su pronađene supstance opasne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG