Linkovi

"Promenićemo taktiku ako SAD nastave sa sankcijama"


Sjeverno korejski lider Kim Džong Un ( KCNA/via REUTERS).
Sjeverno korejski lider Kim Džong Un ( KCNA/via REUTERS).

Severnokorejski lider Kim Džong UN rekao je u utorak da novu godinu počinje nadom da će se ponovo sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom. Međutim, takođe je izrazio nezadovoljstvo zbog pritiska koji Vašington vrši na Pjongjang.

Sjevernokorejski lider je u redovnom novogodišnjem obraćanju naciji rekao da je spreman da se sastane sa američkim predsjednikom u bilo koje vrijeme, da bi se postigao rezultat koji će međunarodna zajednica pozdraviti.

“Međutim, ako Sjedinjene Države pogrešno procijene strpljenje našeg naroda, nametnu nam stvari i nastave sa sankcijama i pristikom bez ispunjavanja obećanja koje su dale pred svijetom, nećemo imati drugog izbora nego da razmotrimo novi put za zaštitu našeg suvereniteta i postizanja mira na Korejskom poluostrvu”.

Kim je naglasio da je njegova "čvrsta volja" da Sjeverna Koreja više neće proizvoditi ili testirati nuklearno oružje, niti upotrijebiti ili širiti svoj arsenal. Upozorio je međutim da bi njegova dobra volja sa SAD mogla da se okonča ako Vašington nastavi da sankcijama vrši pritisak na Pjongjang.

Kim je takođe naglasio da bi Amerika trebalo da nastavi da otkazuje vojne vježbe sa saveznikom Južnom Korejom, i da ne raspoređuje strateške vojne resurse na jugu.

Lideri Sjeverne Koreje i SAD su tokom istorijskog samita u Singapuru, u junu prošle godine, potpisali uopšteni sporazum, ali su dalji pregovori u zastoju zbog zahtjeva Pjongjanga da se ublaže sankcije zbog manjeg napretka, ali i protivljenja pozivu Vašingtona na potpunu denuklearizaciju prije bilo kakvih ustupaka.

XS
SM
MD
LG