Linkovi

Plan o izvozu gasa podelio gradić u Merilendu


Demonstranti protestuju zbog predloga o izvozu gasa iz postrojenja Kouv Point u Merilendu.

Plan o proširenju proizvodnje u fabrici prirodnog gasa podelio je idiličnu zajednicu Lasbi u zalivu Česapik u Merilendu. Neki stanovnici pozdravljaju plan jer će doprineti otvaranju novih radnih mesta, dok drugi u njemu vide opasnost za prirodnu sredinu.

Američka energetska kompanija u Lasbiju, u saveznoj državi Merilend, koja odavno uvozi zemni gas, sada planira da počne sa izvozom tog energenta. Ako plan bude odobren, taj pogon bi postao prva stanica na američkoj istočnoj obali koja bi izvozila tečni zemni gas preko američkih gasovoda. Neki stanovnici pozdravljaju plan jer će doprineti otvaranju novih radnih mesta, dok mu se drugi protive jer smatraju predstavlja opasnost po bezbednost i prirodu.

Plan već utiče na ovu seosku zajednicu. Trejsi Ino koja predvodi nastojanja protiv proširenja pogona kaže da je njihova zajednica već vidljivo podeljena.

Od 2002. godine, pogon na slikovitoj obali zaliva Česapik, u Lasbiju u vlasništvu kompanije Dominion je uvozio i distribuisao zemni gas. Sada, kada je došlo do povećnja domaće proizvodnje, Dominion planira da izvozi gas u Japan i Indiju, gde su cene više. Šef delatnosti, Majkl Frederik, kaže da te dve zemlje žele da koriste čistije gorivo od uglja.

“To nam je prilika da obezbedimo osnovno snabdevanje enegijom saveznika, i uravnotežimo svetske cene, dok se cene u Americi neće promeniti, jer ćemo izvoziti samo neznatan višak.“

Frederik nadgleda proširenje pogona koje će koštati skoro 4 milijarde dolara. Kritičari tvrde da će se proširenjem povećati zagađenje, ugroziti okolne močvare, jer će milijarde kubika zagađene vode biti ispuštene u zaliv Česapik. Rejčel Hajnhorst sa porodicom živi preko puta pogona.

“Ne želim da Dominion nastavi proširenje jer je opasno po živote. Može da dođe do eksplozije. Zagađenje će se povećati. Imam troje dece koja ne treba da udišu zagađen vazduh. “

Frederik se slaže da bi se proširenjem povećala emisija gasova ali ističe:

“Striktno se držimo propisa kako bi posledice po prirodnu sredinu bile minimalne. “

Stavovi meštana su podeljeni.

“Sve dok se drže propisa, treba im dozvoliti da nastave rad“, smatra Skot Adams, vlasnik restorana "Tiganj".

“Radi se o eksplozivnim gasovima. Na drugoj strani ulice žive ljudi“, kaže Trejsi Ino, aktivistkinja okruga Kalvert za zdravu zajednicu.

Pristalice tvrde da je proširenje postrojenja bezbedno i da će osigurati neophodan prihod za okrug Kalvert. 40 miliona će biti prihod od poreza, tokom trogodišnje izgradnje biće otvoreno više hiljada sezonskih kao i 75 stalnih radnih mesta.

“Mnogi bi rekli da to nije puno, ali za naše selo, 75 mesta koja donose stalne, natprosečne prihode znači puno", ističe Džeri Klark, komesar okruga Kalvert, i privrednik.

Dodatna radna mesta su važna i za Adamsa :

Prihodi će mi se udvostručiti“, kaže vlasnik lokalnog restorana.

Kompanija Dominion se nada da će, ako ekološke grupe ne odlože početak proširenja, za tri godine početi da izvoze tečni gas.

Bez obzira na ishod, ova sada podeljena zajednica nikada neće više biti ista. Adams je rekao da je nekolicina gostiju prestala da dolazi u njegov restoran jer se ne slažu sa njegovim stavovima, a pošto podržava plan kompanije Dominion, Džeri Klark, verovatno neće ponovo biti izabran za komesara okruga Kalvert.

XS
SM
MD
LG