Linkovi

Prodat "Avala film"


Serbia movie
Serbia movie

Srbija je prodala “Avala film” – najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji, za 980 miliona dinara odnosno 8 miliona evra, i tako se odrekla prava na arhivu klasične kinematografije, uprkos protestima filmskih stvaralaca i ljubitelja jugoslovenskog filma.

Studio, koji je godinama bio u stečaju, prodat je firmi "Filmski put" (Filmway) iz Beograda. Ispred Agencije za privatizaciju u Beogradu, gde je održana aukcija danas se okupilo oko 50 filmskih radnika, protestujući zbog načina na koji je prodaja izvršena.

Osnovan ubrzo posle Drugog svetskog rata, Avala film je proizveo ili bio koproducent nekoliko stotina filmova, medju kojima su klasici poput “Skupljača perja” koji je 1967. osvojio Zlatnu palmu u Kanu. U filmskom katalogu koji je bio uključen u aukcijsku prodaju nalazi se više od 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova. Jugoslovenska kinoteka tražila je od Privrednog suda da se bar privremeno iz prodaje izuzme filmski fond, ali je sud to odbio.

“Ovo potvrdjuje po ko zna koji put da je jedan od najvećih tranzicionih gubitnika - kinematografija. Za malo veću cenu od ove koja je danas izlicitirana - prodati su beogradski bioskopi – desetak bioskopa, danas nijedan ne radi”, izjavio je Radoslav Zelenović, direktor Kinoteke.

“Ne gubimo samo infrastrukturu za proizvodnju filmova, dali smo i zemljište na upravljanje, 37 hektara, gubimo ono što ljudi sa pravom vide kao kulturno nasledje našeg naroda koje je bilo javno podržano i finansirano od celog društva”, kaže Marko Miletić, član grupe "Stop privatizaciji".

Avala film je prodata konzorcijumu “Filmski put”, koji je registrovan kao firma pre mesec dana, sa kapitalom od 60,000 dinara odnosno 500 evra a njen pravni predstavnik je francuski državljanin Mišel Babić. Filmski put sada je vlasnik više od 20,000 kvadratnih metara poslovnog prostora i više od 30 hektara zemljišta, uključujući studija, fundus i kulise italijanskog grada koje podsećaju na zlatnu eru ovog studija.

“ Tu je radjeno mnogo serija i filmova, da ih više ne nabrajamo, ali to je samo istorija. Sad da se bacimo na budućnost bi bilo mnogo lepše. Ovo što je bilo prošlo je ali da propadne bi bila greota”, izjavio je Sava Djokić, koji je održavao studio.

Medjutim, protivnike ovako izvršene privatizacije najviše brine gubitak producentskih prava.

“Mi ostajemo bez jednog velikog filmskog fonda sa kojim ne znamo šta se može da se dogodi”, upozorava učesnica protesta, Olga Dimitrijević.

Ministarstvo kulture Srbije nedavno je saopštilo da je preduzelo sve neophodne korake, u okviru svojih nadležnosti, da bi se zaštitila kulturna dobra u postupku prodaje Avala filma, dok su mladi filmski poslenci proteklih dana pokrenuli kampanju "Grad izgubljenih filmova".

XS
SM
MD
LG