Linkovi

"Proces proširenja EU mnogo više od razgovora sa političarima"


ARHIVA - Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister
ARHIVA - Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister

"Dan proširenja EU", naziv je manifestacije organizovane u Evropskom komitetu regiona u Briselu, gdje su učestvovali predstavnici regija iz Srbije i cijelog Zapadnog Balkana. Regioni su važni zbog direktnog kontakta sa gradjanima, rekao je tom prilikom komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han, a i izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister naglašava da je proces proširenja mnogo više od razgovora političara sa zvaničnicima Evropske komisije.

Već treću godinu zaredom Evropski komitet regiona organizuje "Dan proširenja", što je prilika da predstavnici lokalnih vlasti sa Zapadnog Balkana razgovaraju o temama koje se tiču stvarnog života lokalnih zajednica i njihove uloge u procesu proširenja.

Vi kao predstavnici regiona imate direktan kontakt sa gradjanima, sa onima koje moramo da ubijedimo i pridobijemo da budu na našoj strani kako bi bilo uspješno proširenje EU, obratio se tom prilikom evropski komesar za pregovore o proširenju učesnicima ovog skupa, dok izvjestilac za Srbiju ukazuje da proces proširenja znači više od razgovora političara sa evropskim zvaničnicima.

"Važno je da se svi, lokalne vlasti i zajednice ukljucče u proces proširenja. Riječ je o procesu koji je mnogo više od medjusobnih razgovora političara i Evropske komisije. Riječ je o tome da se cijelo društvo uključi u taj proces, kao i da se angažuju gradjani. Članstvo u EU che Srbiji, uvjeren sam, donijeti korist koju će da osjete i svi njeni gradjani", poručio je Dejvid Mekalister, izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta.

Razgovori na lokalnom nivou i pripremljenost regiona za prosširenje je od posebne važnosti tim prije što, čulo se danas, oko 70 odsto zakona EU traže angažovanje, prvenstveno regionalnih i lokalnih vlasti.

Razloga i tema za ovakve skupove ne manjka - od transportnog i energetskog povezivanja regiona do sveobuhvatne pripreme za evropsko članstvo.

XS
SM
MD
LG