Linkovi

Godina tehnoloških pomaka u medicini


Tim stručnjaka izradio je prvi simulator kompletnog ljudskog srca u tri dimenzije, koji može da bude personalizovan za pojedinačne pacijente.
Tim stručnjaka izradio je prvi simulator kompletnog ljudskog srca u tri dimenzije, koji može da bude personalizovan za pojedinačne pacijente.

Medicinski istraživači objavili su interesantna, čak i revolucionarna dostignuća postignuta tokom 2014. godine – u oblasti tehnologije za pomoć pacijentima koji boluju od raznih bolesti i povreda. Ovo su neka od najvažnijnih pomaka u ovoj oblasti.

Mašine za magnetnu rezonancu, tzv. MRI skeneri, u upotrebi su još od 1980-ih, ali su do sada mogli samo da prave snimke nepokretnih stvari. Ove godine, istraživači sa Kalifornija Dejvis univerziteta pronašli su način da naprave i snimke delova tela u pokretu.

Hirurg-ortoped, Robert Sabo već koristi takav skener, nazvan aktivni MRI.

“Razumemo zašto se kod nekoga razvije nestabilnost zgloba, zašto neko drugi ima bolove i zašto im je oštećena površina u određenom delu zgloba i kako možemo da je zamenimo, da napravimo bolji proizvod ili čak da ispravimo meko tkivo ne bi li poboljšali život pacijenta”.

Teške povrede kičmene moždine obično uzrokuju potpuni gubitak kontrole nad donjim ekstremitetima, bešikom, crevima i seksualnim funkcijama. Naučnici na univerzitetu u Luivilu u državi Kentaki su uz pomoć električnih implanta pomogli pacijentima da povrate barem neke od tih funkcija.

Doktor Roderik Petigru iz Nacionalnih instituta za zdravlje kaže da povreda kičme više ne mora da znači doživotnu paralizu.

“To što danas ove četiri osobe koje mogu svojevoljno da prave pokrete i da kontrolišu udove i druge funkcije poput bešike i creva – to je vrlo uzbudljivo. To je prekretnica”.

Istraživači sa tehnološkog univerziteta Čalmers u Geteborgu u Švedskoj takođe su nastavili dodatno da razvijaju moždane implante, pomoću kojih korisnik veštačke ruke ili šake oseća senzaciju kao da su prave.

A Medtronik korporacija u Sjedinjenim Državama koristila je električnu stimulaciju mozga za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti.

Pacijent Dejvid Dusnep kaže da pre implanta nije mogao ni kratko da se prošeta.

“To me je vratilo u život. Ova procedura je za mene fantastična. Pošto me niste videli ranije, ne možete da razumete kako je to izgledalo. Leva strana mog tela je bila neupotrebljiva”.

Naučnici su ove godine takođe stigli bliže ispunjenju obećanja da će matične ćelije jednog dana pomoći pri regeneraciji oštećenog tkiva. Naučnici iz medicinske škole univerziteta u Pitsburgu saopštili su da je na nekim teško povređenim pacijenatima izraslo nova mišićno tkivo i to zahvaljujući matičnim ćelijama koje su uzgajane na površini napravljenoj od svinjske bešike.

3-D štampači ove godine su se takođe pokazali kao izuzetno korisni u medicinske svrhe. Kineski lekari su odštampali zamenu za kičmeni stub jednog teško povređenog tinejdžera.

Načelnih ortopedije na Pekinškom univerzitetu, dr Liu Žongdžun, koji je predvodio hirurški tim, ističe da je trodimenzionalno štampanje velika prednost za veštačke implante.

“Možemo da koristimo ikonografske testove na pacijentima poput CT skenera, zatim i da te informacije pretvorimo u podatke za 3D štampač kako bismo napravili unutrašnje pričvršćenje sa identičnom strukturom kao što je struktura pacijentovih kosti“.

Posle svih ovih obećavajućih pomaka u medicinskoj tehnologiji ove godine, 2015. bi mogla da bude godina još većih promena na ovom važnom polju.

XS
SM
MD
LG