Linkovi

Proboj u odnosima Avganistana i Pakistana


Avganistanski predsednik Ašraf Gani sa pakistanskim savetnikom za nacionalnu bezbednost.
Avganistanski predsednik Ašraf Gani sa pakistanskim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani formalno je pozvao pakistanskog premijera Šahida Hakana Abasija da poseti Kabul i započnu “sveobuhvatni” dijalog o popravljanju bilateralnih odnosa narušenih sumnjom i nepoverenjem.

Gani je uputio poziv u subotu za vreme posete pakistanskog savetnika za nacionalnu bezbednost Nasera Džanhua. Avganistanski predsednk je prošlog meseca ponudio bezuslovne mirovne pregovore Talibanu i obećao da će nastaviti razgovore na visokom niovu Kabula i Islamabada kako bi se poboljšala bilateralna sigurnost I politička I ekonomska saradnja. Taliban još nije javno odgovorio na poziv. U predsedničkom saopštenju iz Pakistana, objavljenom posle današnjih razgovora, navodi se da su dve strane takođe razgovarale o načinima da se poboljša saradnja i pomogne u realizaciji Ganijeve ponude mirovnog dijaloga Talibanu.

Takođe se ističe da su razmenjena mišljenja o tome kako se zajednički suprotstaviti prekograničnim aktivnostima terorističkih I kriminalnih mreža I krijumčara droge. Avganistan i Pakistan imaju 2.600 kilometara dugu, uglavnom poroznu granicu. Tvrdnje da Pakistan tajno podržava pobunjene Talibane i dozvoljava im da imaju utočišta u toj zemlji odavno su u centru tenzija I narušenih veza Avganistana i Pakistana. Islamabad odbacuje tvrdnje da pomaže pobunjenicima.

XS
SM
MD
LG