Linkovi

Proširena istraga smrtonosnog stampeda na festivalu u Hjustonu


Stanovnici Hjustona ostavljaju cveće na kapiji NRG parka gde je održan Astrovorld festival (Foto: Rojters/Daniel Kramer)
Stanovnici Hjustona ostavljaju cveće na kapiji NRG parka gde je održan Astrovorld festival (Foto: Rojters/Daniel Kramer)

Najmanje dve istrage, od kojih je jedna krivična, pokrenute su nakon smrtonosnog stampeda tokom nastupa repera Trevisa Skota na muzičkom festivalu Astrovorld u Hjustonu, u kojem je poginulo najmanje osam osoba dok su desetine povređene.

Gradonačelnik Hjustona Silvester Tarner rekao je novinarima u subotu da su žrtve bile mlade: dve su imale 14 odnosno 16 godina, dve 21. godinu, još dve su bile mlađe od 23, a sedma je imala 27 godina. Osma žrtva još nije identifikovana.

Načelnica okruga Heris Lina Hildago zatražila je sprovođenje "objektivne, nezavisne" istrage tragedije na festivalu kojem je u trenutku smrtonosnog incidenta prisustvovalo 50.000 ljudi.

"Planovi možda nisu bili adekvatni. Možda su bili dobri, ali nisu realizovani. Porodice poginulih, svi pogođeni, zaslužuju odgovore", poručila je Hildago.

Skot je u video snimku od minut i po na Tviteru, rekao da nije "mogao ni da zamisli koliko je situacija bila ozbiljna" dok je bio na bini. Poručio je da je "očajan" zbog incidenta.

Šef policije Hjustona Troj Finer rekao je da je njegov odsek pokrenuo krivičnu istragu koju će voditi detektivi zaduženi za ubistva i narkotike, posle izveštaja da je neko u publici ubrizgavao okupljene drogom.

Šef Vatrogasne službe Semjuel Penja dodao je da je nekoliko učesnika koncerta moralo da bude reanimirano lekom protiv narkotika, narkanom, uključujući i jednog bezbednjaka kojem je supstanca ubrizgana u vrat.

Nesreća se dogodila oko 9 sati uveče po lokalnom vremenu, kada je masa ljudi počela da se probija do glavne bine u vreme nastupa Trevisa Skota.

XS
SM
MD
LG