Linkovi

Uhapšen osumnjičeni za napade u Njujorku i Nju Džerziju


Osumnjičeni za napade u Njujorku i Nju Džerziju, Ahmad Kan Rahami priveden posle obračuna sa policijom
Osumnjičeni za napade u Njujorku i Nju Džerziju, Ahmad Kan Rahami priveden posle obračuna sa policijom

Američke vlasti uhapsile su Ahmada Kana Rahamija, američkog državljanina avganistanskog porijekla, osumnjičenog za napad u Njujorku, u kojem je povrijeđeno 29 osoba, te odvojenu eksploziju u Nju Džerziju. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li su napadi povezani sa međunarodnim terorizmom.

Vlasti su privele 28-godišnjeg Ahmada Kana Rahamija u Lindenu, u Nju Džerziju posle, kako je saopšteno, oružanog obračuna sa policijom. Rahami je povrijeđen u nogu tokom akcije hapšenja, a lakše su povrijeđena i dva policajca.

"Na jednog od policajaca je pucano dok je sjedio u policijskom automobilu. Metak je prošao kroz vjetrobran i okrznuo mu čelo”, saopštio je Džejms Sarnicki iz policije Nju Džerzija.

Rahami je osumnjičen za bombaški napad koji je u subotu uveče potresao četvrt Čelsi, na Menhetnu, a u kojem je povrijeđeno 29 osoba.

Ahmad Rahami osumnjičen je i za napad u Nju Džerziju
Ahmad Rahami osumnjičen je i za napad u Nju Džerziju

Takođe se povezuje sa odvojenom eksplozijom ranije istog dana u Sisajd parku, priobalnom gradu u Nju Džerziju, uoči početka trke marinskog korpusa. U tom incidentu nije bilo povrijeđenih.

Gradonačalnik Njujorka Bil de Blazio rekao je da se vjeruje da je Rahami jedina osoba odgovorna za eksplozije na Menhetnu i u Nju Džerziju, te da je u pitanju teroristički čin

Policija je rano jutros detonirala još jednu bombu, nakon što je u kanti za smeće, blizu željezničke stanice u gradu Elizabet, u Nju Džerziju pronađen ruksak sa više naprava. Policajci su u tom području pretresli i kuću u kojoj je živio Rahami.

Dokazi, koje smo prikupili, poslati su u na ispitivanje u našu laboratoriju u Kvantiku. U saradnji sa njujorškom policijom, istražujemo sve informacije”, saopštio je pomoćnik direktora FBI-a Bil Svini.

Istražitelji takođe ispituju eksplozivnu napravu, postavljenu u ekspres loncu i povezanu sa mobilnim telefonom, koja je pronađena blizu mjesta eksplozije na Menhetnu. Istražitelji su zahvaljujući tom telefonu uspjeli da uđu u trag Rahamiju.

"Vjerovatno najznačajniji element u ovoj istrazi je mobilni telefon koji može da vam pruži mnogo informacija. Svaki telefon ima jedinstveni broj i mislim da su informacije koje su izvučene iz njega do sada bile od velike pomoći”, naveo je bivši šef njujorške policije Rejmond Keli.

Ujedinjene nacije, Njujork
Ujedinjene nacije, Njujork

Širom Menhetna, gdje se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija, pojačane su mjere bezbjednosti i angažovano dodatnih hiljadu policajaca i pripadnika Nacionalne garde, dok istražitelji pokušavaju da utvrde da li je za četiri incidenta poslednja tri dana odgovorna teroristička ćelija i da li su napadi povezani sa međunarodnim terorističkim grupama. U obraćanju iz Njujorka, predsjednik Barak Obama pokušao je da umiri američku javnost, uz poziv građanima da ne podliježu strahu.

"Teroristi pokušavaju da povrijede nevine ljude, ali i da nam uliju strah, poremete naše živote i podriju naše principe. I dok treba da budemo oprezni u agresivni, i u sprečavanju besmislenog nasilja i pronalaženju i privođenju pravdi odgovornih, kao građani moramo da osiguramo da ne podlegnemo strahu.”

Međutim, eksplozije na istočnoj obali, te napad nožem u jednom tržnom centru u Minesoti na sjeverozapadu zemlje, koji istražitelji nazivaju potencijalnim terorističkimm činom, zabrinuli su građana širom zemlje. Obama je rekao da zvaničnici ne vjeruju da su eksplozije u Njujorku i Nju Džerziju povezane sa napadom u Minesoti.

„Želim da uvjerim stanovnike Njujorka i regiona i Amerikance širom zemlje da naši anti - teroristički i policijski profesionalci na svim nivoima, federalnom, državnom i lokalnom rade zajedno da spreče napade i da nas zaštite“.

Napadač iz Minesote identifikovan je kao 22-ogodišnji Amerikanac somalijskog porijekla Dahir Adan, student i pripadnik privatnog obezbjeđenja, koji je ubijen nakon što je lakše povrijedio devet osoba.

Klinton i Tramp različito o napadima

Vodeći američki predsednički kandidati demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp, su danas razmenili medjusobne kritike povodom bombaškog napada u Njujorku tokom vikenda. Hilari Klinton je apelovala za praćenje pojedinaca na internetu kako bi se sprečili teroristički napadi dok je Tramp obnovio svoje apele za ograničavanje imigracije.

Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton

Bivša državna sekretarka je rekla da želi novi obimniji talas “obaveštajnih podataka”. Ona je istakla da se nada da će angažovati stručnjake iz tehnološkog centra u Silikonskoj dolini u Kaliforniji koji bi mogli da pronadju načine da se prate konverzacije na interentu medju onima koji kuju zavere “u cilju suprostavljanja terorističkim napadima pre no što se oni dogode”.

Tramp je u intervjuu za TV mrežu Fox ponovo apelovao za pooštravanje imigracionih standarda za ljude koji dolaze u Sjedinjene Države, pošto su vlasti identifikovale američkog državljanina avganistanskog porekla kao čoveka vezanog za bombaški napad u Njujorku u kojem je ranjeno 29 osoba.

XS
SM
MD
LG