Linkovi

Pristupni pregovori EU i Srbije nisu zamrznuti


Zastave EU i Srbije

Pristupni pregovori Evropske Unije (EU) i Srbije nisu zamrznuti, izjavio je vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, dodajući da su šefovi država i vlada i EU potvrdili podršku procesu pristupanja zemalja regiona Zapadnog Balkana Uniji.

„Pregovori sa EU nisu zamrznuti, možda dugo traju, zbog reformi. Međutim ne bi bilo dobro za Srbiju da pristupni EU nespremna," rekao je Benedikt.

On se u svom izlaganju na panelu "Regionalna saradnja na evropskom putu", u okviru „Bečkih ekonomskih razgovora - beogradski sastanak 2017", nije složio sa ocenom člana predsedništva SES Miroljuba Labusa da su pristupni pregovori zamrznuti.

"Nije na EU da pravi napredak, već na Srbiji da u korist svojih građana sprovodi reforme," poručio je Benedikt i dodao da je Srbija poslednjih godina napravila značajan napredak.

Otvoreno je više poglavlja, ali, što je važnije, sprovedene su reforme, podsetio je on.

Benedikt je ponovio stav da nisu moguće nikakve prečice na putu ka EU, jer su kriterijumi za članstvo jasni i nisu menjani.

Izrazio je uverenje da se Srbija dobro pozicionirala u ekonomskom smislu i da su reforme koje je sprovela u protekle tri godine pomogle da stabilizuje situaciju, doprinese privlačenju investicija i ostvarenju privrednog rasta.

Naveo je da Srbija tesno povezana sa privredom EU, jer više od dve trećine trgovine ostvaruje sa Unijom, a u toj trgovini impresivan je rast izvoza Srbije na evropsko tržište.

Kao primer, naveo je da svega šest odsto poljoprivrednog izvoza ide u Rusiju, a da velika većina poljoprivrednih proizvoda ide na tržište EU.

On je ukazao je da neke reforme ne mogu da se sprovedu preko noći, navodeći kao primer vladavinu prava.

"Znamo da su te reforme teške i da je potrebno mnogo vremena za njihovo sprovođenje. Neophodne su i ustavne promene po pitanju izbora pravosudnih organa. Ne može to da se desi u jednom danu," rekao je Benedikt.

Evropska komisija radi sa Srbijom i njenom adminstracijom, civilnim društvom, pravosuđem u cilju sprovođenja reformi kako bi zemlja napredovala, a te reforme se podržavaju i velikom svotom novca – 200 miliona evra godišnje, koje EU donira Srbiji, navodi Benedikt.

On je izrazio uverenje da će Srbija svakako pre 2030., datum koji je prethodno naveo Labus kao moderator panela, postati članica EU.

Benedikt je istakao i da se nada da u Srbiji u narednom periodu neće biti izbora, kako bi fokus mogao da bude na reformama.

Skup "Bečki ekonomski razgovori - beogradski sastanak" organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG