Linkovi

Priština drugi najzagađeniji grad na svetu


Protest građana u Prištini zbog zagađenosti vazduha, 31. januar 2018.
Protest građana u Prištini zbog zagađenosti vazduha, 31. januar 2018.

Zbog zagađenog vazduha, glavni grad Kosova Priština, drugi je na rang listi najugroženijih gradova u svetu. Danas su na snagu stupile mere zabrane kretanja automobila u centru grada, a održan je i protest građana pod motom "Želimo vazduh".

Kako prenose prištinski mediji Centar za merenje kvaliteta vazduha Ambasade SAD u Prištini javio je, pre dva dana da je vazduh u Prištini ”veoma opasan” za zdravlje.

Zabeleženo je 360 ppm (čestice u milionima) što je šest puta više od normalnog proseka zagađenosti.

Time je Priština svrstana kao druga na rang listi najugroženijih gradova u svetu po zagađenosti vazduha. Više od hiljadu građana okupilo se danas u centru grada protestujući zbog visokog nivoa zagađenosti.

Okupljeni su nosili parole na kojima je pisalo "Otrov", "Ugušismo se", "Ljubav je u vazduhu, a vazduh je veoma zagađen", "Želimo vazduh".

Sa skupa je zatražena odgovornost političara i hitno i ozbiljno delovanje institucija u vezi ovog problema.

"Ne želimo da slušamo vaše priče, želimo svež vazduh. Vi ste doneli zakone koji nisu sprovedeni, građani su zaglavljeni nečistim vazduhom. Ne želimo da čujemo nijednog od vas, želimo trenutnu akciju, želimo odgovornost za zagađeni vazduh", rekao je jedan od organizatora protesta.

Zbog zagađenosti vazduha u Prištini u sredu su stupile na snagu mere zabrane kretanja automobila u centru grada. Zabrana za kretanje privatnih vozila odnosi se na period od šest sati do 22 sata, a javni prevoz je besplatan. Saobraćaj je dozvoljen za autobuse, licencirane taksiste i službena vozila. Ove mere sprovodi opština Priština u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.

Građani Prištine krive institucije

"Nije stvar u kolima. Beograd ima više automobila i ne napravi se ovo. Ovo je katastrofa. Svo zagađenje od termoelektrane."

"Termoelektrana je tu u neposrednoj blizini grada Prištine, sigurno je i veliki broj vozila koji se nalazi u gradu i još neki drugi faktori koji meni nisu poznati."

"Odgovorne su institucije. Vlada Kosova što nije preduzela mere na vreme, nego je dozvolila da dođe do ovog, da budemo najlošiji u svetu."

Današnji porotest građana zbog zagađenosti vazduha podržao je i predsednik Ksoova Hašim Tači.

"Zabrinutost građana zbog zagađenja vazduha je realna. Nadležne institucije moraju preduzeti određene mere protiv zagađenja vazduha. Zato podržavam današnji protest za kvalitetniji vazduh u glavnom gradu Kosova", napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Zbog visokog nivoa zagađenosti vazduha u Prištini kasno popodne počela je i vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o merama koje hitno treba preduzeti za prevazilaženje, kako je rečeno, ekološke krize na Kosovu.

XS
SM
MD
LG