Linkovi

Kako smanjiti broj zatvorenika u SAD?


Sjedinjene Države imaju najveći broj zatvorenika na svetu i mnogi žele da promene taj trend, ali politika se nalazi na putu reformi.

U ovoj izbornoj godini obe stranke su uvrstile u dnevni red raspravu o reformi američkog sistema krivičnog pravosuđa, što je iznenadilo mnoge političke stručnjake. Sjedinjene Države imaju najveći broj zatvorenika na svetu i mnogi žele da promene taj trend.

Grupa HopeWorks svakoga dana drži časove u zatvoru za žene u saveznoj državi Tenesi. Nastavnici daju savete o poslovima i porodici, uz malu dozu religije.

Zatvorenica Dorin Ovens kaže da je zahvaljujući nastavnicima grupe HopeWorks naučila da ceni zatvor.

"Bog je imao plan za mene kada sam došla u zatvor. Nisam mogla da verujem da ću ikada zahvaljivati Bogu što sam u zatvoru, a sada sam mu zahvalna. Spremna sam, Neću prestati", priča Ovens.

Republikanci u SAD su 1980-tih pokrenuli rat za suzbijanje narkotika, koji je doveo do strožijih zatvorskih kazni. Broj zatvorenika je naglo porastao, a sada, kada su Sjedinjene Države na samom vrhu po broju zatvorenika, obe stranke se žale na velike troškove smeštaja i brige o zatvorenicima, ali i štete, koju sve to nanosi porodicama. Zbog toga je prisutan snažan dvostranački poziv na reformu.

Pretendent na nominaciju Demokratske stranke Berni Sanders kaže - “Imamo sistem krivičnog pravosuđa koji je u raspadu”.

Ted Kruz je pretendent na predsedničku nominaciju Republikanske stranke ističe - “Svi smo ujedinjeni kada kažemo da našem krivičnom sistemu trebaju (zdravorazumske) reforme”.

Razmislite i o sledećem - gradonačelnik okruga Šelbi u Tenesiju Mark Lutrel – republikanac - bio je pozvan da prisustvuje obraćanju predsednika Obame naciji. Pozvan je zbog svojih nastojanja da spreči osuđenike u ponavljanju zločina, stvarajući specijalizovane sudove za osobe sa mentalnim problemima i slučajeve trgovine narkoticima.

Takođe je pokrenuo i obuku za bivše prestupnike.

"Obrazovanje je glavni problem. Ako pogledate ko se nalazi u zatvorima, to su većinom osobe koje nemaju ni završenu osnovnu školu", naglašava Lutrel.

Na nacionalnom nivou, tri od pet bivših zatvorenika, u roku od tri godine, ponovo završe iza rešetaka. U okrugu Šelbi nema sveobuhvatnih istraživanja koja bi pokazala smanjenje povratka u zatvor, ali gradonačelnik Lutrel smatra da uspeh počinje u zajednicama.

Predsednički kandidati ne vide reformu krivičnog pravosuđa kao prioritet u kampanji. Međutim, momentum da se učini nešto više na federalnom nivou, mogao bi to da promeni - kada jedan od njih postane predsednik.

XS
SM
MD
LG