Linkovi

Pripreme za vađenje potonule flote u Dunavu iz Drugog svetskog rata


Arhiva - Ušće Save u Dunav kod Beograda
Arhiva - Ušće Save u Dunav kod Beograda

U Prahovu počele pripreme za početak vađenja potonule flote iz Drugog svetskog rata, a uskoro se očekuje dolazak nemačkih ronilaca koji treba da obave podvodno snimanje brodova.

Procenjena vrednost projekta, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN je 20 miliona evra, a podrazumeva vađenje između 14 i 23 potopljena broda koja utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od Hidroelektrane Ðerdap 2.

Projekat je inicirala ministarka građevine Zorana Mihajlović, a Veljko Kovačević, pomoćnik u ministarstvu kaže je da je projekat važan ne samo za Srbiju, već i za sve podunavske zemlje.

"Cilj projekta je da do 2020. godine potopljeni brodovi budu izvučeni iz korita reke, kako bismo povećali plovnost Dunavom i omogućili nesmetanu plovidbu u ovom sektoru,” rekao je Kovačević. Srpsko ministarstvo je juče zajedno sa predstavnicima nemačkog ministarstva odbrane i UNDP-a obišao lokacije na kojima se nalaze potopljeni brodovi u Prahovu.

Dodao je da će Ministarstvo odbrane Nemačke nakon povratka delegacije u Nemačku utvrditi tačan termin dolaska specijalizovanog tima ronilaca u Srbiju, koji će obaviti prvo od nekoliko planiranih podvodnih snimanja potopljenih brodova.

"U narednih godinu dana u saradnji sa nemačkim roniocima radićemo na ispitivanju prisustva neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je preduslov za bezbedno vađenje flote iz Dunava. Na bazi ovih snimanja biće ažurirana tehnička i tenderska dokumentacija, sa kojom će Ministarstvo aplicirati za finansiranje projekta iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije,” objasnio je Kovačević.

U razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava planirano je da se uloži 66,5 miliona evra koji bi se realizovali uz pomoć EU, a realizacija projekta omogućiće veći obim rečnog transporta, kao i povećanje investicija u podunavskim opštinam.

XS
SM
MD
LG