Linkovi

Pripreme za referendum na Krimu


Ishod referenduma možda neće ni biti važan. Regionalni parlament juče je usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da će Krim u svakom slučaju biti suveren, da će prekinuti veze sa Kijevom i pripojiti se Rusiji.

Radnici u krimskoj prijestonici Sevastopolju postavljaju bilborde za veliki referendum 16. marta... Stanovnici ovog regiona u istočnoj Ukrajini, u kojem se uglavnom govori ruski jezik, imaju dva izbora – da postanu suvereni, ali da održavaju veze sa novom, pro-zapadnom ukrajinskom vladom u Kijevu ili da se u potpunosti otcijepe i pripoje Rusiji, koja je 1950-tih dala poluostrvo Ukrajini.

"Reč je o reakciji stanovnika Sevastopolja na nedavni oružani puč u Ukrajini. I na fašističke snage koje vladaju u Kijevu”, priča stanovnik Sevastopolja Ivan Komilov.

Pro-ruske bilborde je lako zapaziti, jer nisu previse suptilni. Na njima se vlada u Kijevu upoređuje sa nacistima.

"Mogu samo da podržavam bilborde na kojima se poručuje da ovde nema mjesta fašizmu. Vidimo šta se događa u Kijevu”, navodi stanovnica Sevastopolja Tatjana Valintenko.

Ne podržavaju međutim svi otcepljenje od Ukrajine.

"Ne. Ne bi trebalo dozvoliti odvajanje. Zato što možemo da pobijedimo samo ako smo ujedinjeni.Ukoliko se podijelimo, nestaćemo”, kaže Galina Pavlovna iz Simferopolja.

Ljudi u ovom području kažu da je referendum uglavnom gotova stvar. Pro-ukrajinske bilborde teško je naći i nikome ne nedostaju previše.

"Bilo je nekih postera, ali ih je odnio vihor”, kaže stanovnica Krima, Irina.

Ishod referenduma možda neće ni biti važan. Regionalni parlament juče je usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da će Krim u svakom slučaju biti suveren, da će prekinuti veze sa Kijevom i pripojiti se Rusiji. Poluostrvo je, po svemu sudeći, čvrsto na tom putu i moglo bi za nekoliko dana da formalizuje upravu Moskve.
XS
SM
MD
LG