Linkovi

Pripreme u SAD za eventualni sastanak sa Severnom Korejom


Ekran u Tokiju sa fotografijama predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kima Džong Una, 9. mart 2018. (AP Photo/Koji Sasahara)
Ekran u Tokiju sa fotografijama predsednika SAD Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kima Džong Una, 9. mart 2018. (AP Photo/Koji Sasahara)

Reorganizacija u Trampovom kabinetu nije poremetila planove za istorijski sastanak američkog predsednika i vrhovnog lidera Severne Koreje, saopšteno je iz Stejt departmenta. Stručnjaci za spoljnu politiku međutim upozoravaju da je neophodan visok nivo opreza po tom pitanju. Bivša analitičarka Centralne obaveštajne agencije je za Korejski servis Glasa Amerike iznela svoje mišljenje o tom samitu sa velikim ulogom.

Dok se čeka zvanična potvrda Pjongjanga za eventualne razgovore američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kima Džong Una, Stejt department kaže da su planovi u toku.

“To je sporazum koji je Kim Džong Un dostavio Republici Koreji. Ta informacija je nama predstavljena i mi verujemo i razumemo da će se taj sastanak održati”, rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Tramp je pristao da se sastane sa Kimom Džong Unom do kraja maja, ali s obzirom da je najviši američki diplomata Reks Tilerson razrešen dužnosti, njegova zamena, direktor CIA-e Majk Pompeo, ima samo nekoliko nedelja da se pripremi za taj samit, pošto i zvanično preuzme dužnost šefa diplomatije u aprilu.

To nije dovoljno vremena, smatra bivša analitičarka CIA-e Su Mi Teri.

“To će biti komplikovani pregovori, mislim da nam je potrebno vremena da proučimo to pitanje … da se predsednik Tramp zaista malo temeljnije pozabavi tom temom”, kaže Su.

Prvi čovek američke Pacifičke komande, admiral Heri Heris je u obraćanju senatskom Komitetu za oružane snage rekao da bi takav samit bio prvi u istoriji, dodavši da Sjedinjene Države moraju da budu oprezne.

“Nikada nismo bili u situaciji da se jedan predsednik – naš predsednik – sastao sa nekim liderom Severne Koreje, nikada. Ne mogu da predvidim budućnost, ali mislim da moramo da držimo širom otvorene oči”, upozorio je admiral Heris.

Predlog za sastanak je usledio posle godinu dana Trampovih pritisaka na Severnu Koreju.

“Kampanja maksimalnog pritska dovela je režim Kima Džong Una za sto. Sada možemo da počnemo razgovore o tome da održimo razgovore”, istakla je Nauert.

Stručnjaci ipak ističu da bi ukoliko ti razgovori budu neuspešni, to gurnulo Ameriku bliže vojnom sukobu.

“Šta će biti ako ne bude sve išlo kako treba? Onda će Tramp moći da se vrati i kaže – vidite, probao sam da pregovaram i to nije uspelo. Sada moramo da pređemo u sledeću fazu”, smatra Su.

Severnokorejski šef diplomatije je u četvrtak posetio Švedsku, dok se špekuliše da bi ta skandinavska zemlja mogla da bude domaćin istorijskog samita predsednika Donalda Trampa i Kima Džong Una. Ambasador Švedske pri Ujedinjenim nacijama Olof Skug izjavio je da njegova zemlja pokušava da pomogne u smirivanju napetosti na Korejskom poluostrvu, tako što je u goste pozvala ministra spoljnih poslova Severne Koreje Rija Jong Hoa.

SAD i J. Koreja smanjuju obim vojnih vežbi

SAD i Južna Koreja odlučile su da smanje obim i skrate godišnje zajedničke vojne vežbe, u svetlu diplomatskog zbližavanja sa Pjongjangom, navodi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

U dve vežbe koje se održavaju svakog proleća, a u kojima učestvuju desetine hiljada vojnika, trebalo bi da počnu sledećeg meseca i traju oko jedan, umesto dva meseca, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

Američko strateško naoružanje, poput bombardera B-1B ili nosača aviona na nuklearni pogon, ovog puta neće učestvovati u vežbama, navodi Jonhap. Zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje prvobitno su odložene zbog prošlomesečnih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

XS
SM
MD
LG