Linkovi

Princeza Kejt saopštila da se leči od raka


Britanska princeza Kejt u Londonu, 18. juna 2021. (Foto: AP/Tolga Akmen)
Britanska princeza Kejt u Londonu, 18. juna 2021. (Foto: AP/Tolga Akmen)

Kejt, britanska princeza od Velsa, saopštila je da je bila podvrgnuta preventivnoj hemoterapiji nakon što su testovi posle operacije stomaka u januaru pokazali prisustvo raka.

42-godišnja Ketrin, supruga britanskog prestolonaslednika, princa Vilijama, provela je dve nedelje u bolnici u januaru, a njen kabinet je naveo da je u pitanju bila uspešna, planirana operacija zbog stanja koje nije precizirano ali je rečeno da nije u pitanju kancer.

Međutim, u video poruci, Kejt je izjavila da su kasniji testovi pokazali da je rak otkriven, ali je dodala da se oseća dobro i da je sve snažnija.

"Moj tim lekara mi je savetovao jednu turu hemoterapije i sada sam u ranoj fazi tog lečenja", saopštila je Kejt u video poruci koja je snimljena u sredu.

"To je naravno bio veliki šok, i Vilijam i ja dajemo sve od sebe da sve procesiramo i držimo u privatnosti zbog svoje male dece".

Kralj Čarls je u februaru otkrio da se i sam leči od raka, zbog čega je morao da odloži svoje javne, kraljevske dužnosti.

Kensingtonska palata je rekla da neće navesti više detalja o vrsti raka od koje se leči princeza. Navedeno je da je preventivna hemoterapija počela u februaru i da je ona na putu oporavka.

Posle operacije, palata je saopštila da se Kejt neće vratiti javnim dužnostima do posle Uskrsa, ali je njeno odsustvo iz javnog života izazvalo intenzivne spekulacije na društvenim mrežama.

Ona i Vilijam želeli su da sačuvaju privatnost u vezi sa njenim rakom do početka prolećnog raspusta za njihovu decu, desetogodišnjeg Džordža, osmogodišnju Šarlot i petogodišnjeg Luija, koji je počeo u petak.

"Bilo je potrebno vreme da se oporavim od velike operacije pre nego što počnem tretman. Ali što je najvažnije, bilo nam je potrebno vreme da sve objasnimo Džordžu, Šarlot i Luiju na odgovarajući način, i da ih uverimo da ću biti ok", rekla je.

"Kao što sam rekla njima, osećam se dobro i jače svakog dana, dok se fokusiram na stvari koje će mi pomoći da se oporavim", rekla je princeza.

Kejt se nije pojavljivala u javnosti od kada se pridružila drugim članovima kraljevske porodice na božićnoj crkvenoj službi.

Izrazi podrške

Britanski kralj Čarls, politički lideri i Bela kuća izrazili su podršku princezi od Velsa.

Bela kuća poželela je princezi Kejt "potpuni oporavak". "Svi smo upravo čuli strašnu vest. U mislima smo uz princezu, njenu porodicu i prijatelje u ovom teškom trenutku", rekla je novinarima Karin Žan-Pjer, sekretarka za štampu Bele kuće.

Kralj Čarls je izjavio da je "ponosan na hrabrost Ketrin u načinu na koji se oglasila", i da će on i kraljica Kamila "nastaviti da pružaju ljubav i podršku celoj porodici u ovom teškom trenutku".

Brat princa Vilijema, princ Hari i njegova supruga Megan poželeli su Kejt i njenoj porodici "da se oporavi i ozdravi" i izrazili nadu da će to raditi "u privatnosti i miru".

Premijer Riši Sunak ocenio je da je princeza "pokazala izuzetnu hrabrost" svojim današnjim saopštenjem, i da ima ljubav i podršku cele zemlje.

"Proteklih nedelja, bila je izložena intenzivnoj pažnji i imala nepravedan tretman od strane određenih delova medija širom sveta, kao i na društvenim mrežama. Kada je reč o zdravlju, kao i svaka druga osoba, ona mora da dobije privatnost da bi se koncentrisala na lečenje i bila sa svojim divnom porodicom."

XS
SM
MD
LG