Linkovi

Princ Karađorđević na molitvenom doručku


Princ Aleksandar Karadjordjević: Monarhija bi bila dobra za Srbiju

Ovih dana u Vašingtonu je održan tradicionalni molitveni doručak. Medju gostima iz Srbije tom dogadjaju prisustvovao je i princ Aleksandar Karadjordjević.

Karadjordjević:Molitiveni doručak predstavlja izuzetno povoljnu priliku da se sretnete sa velikim brojem ljudi ne samo iz SAD, već iz celog sveta. Ovde stvorena prijateljstva su trajna i mi smo ovde u Vašingtonu već treći put na molitivenom doručku. Razgovori se vode o situacijama u celom svetu, ali ovog puta naglasak je na dogadjajima u Egiptu, Jordanu, Tunisu i naravno razgovarali smo o Srbiji, njenim problemima i budućnosti. Vodili smo razgovore sa kongresmenima i senatorima i razmenili mišljenje o našoj zemlji. Ovo je veliki skup društvenog i političkog povezivanja.”

Glas Amerike: Beograd nastoji da se što pre pridruži Evropskoj uniji. Šta bi po vašem mišljenju članstvo u Evropskoj uniji značilo za Srbiju?

Karadjordjević: “Mislim da je to veoma važno i da bi ga trebalo ostvariti relativno brzo. Budućnost u Evropskoj uniji je važna za ceo region i niko ne želi da Srbija bude poslednja zemlja koja bi se pridružila uniji. Mislim da se učlanjenjem može postići mnogo za našu zemlju i gradjane u skladu sa beneficijama koje članice EU već uživaju. Rusija se ne protivi ulasku Srbije u EU, pošto vidi Srbiju kao svog prijatelja unutar EU. Odnosi sa SAD su takodje pozitivni i Vašington podržava naše aspiracije da postanemo članica EU. Medjutim, još uvek se mora dosta učiniti na tom planu, uključujući dalju saradnju sa Haškim sudom, kao i druga pitanja. Nadam se da ćemo do kraje ove godine podneti svu nužnu dokumentaciju.”

Glas Amerike: Polovina prvobitnih zemalja članica EU su ustavne monarhije. S obzirom na vaše porodično nasledje vi se zalažete za taj tip državnog uredjenja?

Karadjordjević: “Mislim da bi zemlja od toga imala definitivne koristi. Karadjordjevići su duboko ukorenjeni u istoriji moderne Srbije. Ustavna monarhija obezbedjuje objedinjujući centar, jedinstvo i kontinuitet. Ono što je veoma važno jeste da šef države nije član parlamenta ili političke stranke, a monarh je, što je veoma važno, neutralna osoba, van politike. Naravno, imate slobodne i pravične izbore, dok premijer i njegova vlada upravljaju zemljom. Mislim da bi monarhija bila dobra za Srbiju, za njen imidž u inostrantstvu i za biznis.”

Glas Amerike: Većina bivših komunističkih zemlja centralne i istočne Evrope usvojila je zakone o povratku konfiskovane privatne imovine nakon Drugog svetskog rata. Gde smo sada po pitanju tog zakona u Srbiji, uključujući vašu i imovinu drugih?

Karadjordjević: “Nažalost, mi zaostajemo. Sve susedne zemlje, kao sto su Češka Republika, Madjarska i druge usvojile su takav zakon. Kao što znate, 1947. Tito je zatražio da Kardelja da potpiše dokument o konfiskovanju privatne svojine, uključujući i našu, i oduzimanju državljanstva. Kada je demokratija obnovljena u našoj zemlji, nama je, kao prvi korak, vraćeno državljanstvo, na čemu čestitamo. Tada je nagovešteno da će biti usvojen novi zakon o povratku lične imovine, do čega do sada nije došlo. Jedan od zahteva EU je da se to mora učiniti da bi Srbija postala članica EU. Dakle, ili treba vratiti svojinu ili izvršiti kompenzaciju. Verujem da će se to pitanje reštiti, jednom za uvek, ove 2011. godine. Svakako treba uzeti u obzir i pravni savet eksperata u SAD i EU, o tome kako reštiti to pitanje, jer smatram da je važno da se Srbija odazove svojim obavezama.

XS
SM
MD
LG