Linkovi

Prinčevski par u poseti Crnoj Gori


Crnogorski predsednik Filip Vujanović i britanski princ Čarls na Cetinju
Crnogorski predsednik Filip Vujanović i britanski princ Čarls na Cetinju

Britanski prinčevski par, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, dolaskom na Cetinje, nastavili su danas balkansku turneju.

Britanski prinčevski par, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, dolaskom na Cetinje, nastavili su danas balkansku turneju. U prijestonici su ih dočekali predsjednik države, Filip Vujanović i njegova supruga Svetlana Vujanović

Princ od Velsa Čarls rekao je danas da je njegova posjeta balkanskim državama posvećena miru, pomirenju i razvoju, i istakao da vrednuje što je Crna Gora afirmisala međunarodni sklad i harmoniju.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila borave u Crnoj Gori, gdje ih je ispred rezidencije na Cetinju dočekao predsjednik države Filip Vujanović sa suprugom Svetlanom. Princ je kazao da je njegova posjeta državama Balkana, posvećena miru, pomirenju i razvoju.

„Princ je kazao da vrednuje što je Crna Gora afirmisala međunacionalni sklad i harmoniju i da očekuje da će nadalje doprinositi stabilnosti regiona“, navodi se u saopštenju iz kabineta Vujanovića.

Vujanović je, dodaje se, iskazao poštovanje kraljevskoj dinastiji, koja je priznala nezavisnu Crnu Goru odmah nakon Berlinskog Kongresa 1878.godine.

„Predsjednik je iskazao poštovanje za priznanje obnovljene nezavisnosti Crne Gore, kao i za snažan doprinos evropskim i evroatlanskim integracijama“, kaže se u saopštenju.

Iz kabineta Vujanovića su kazali da je nakon razgovora predsjednika sa kraljevskim parom, održan zvaničan sastanak delegacija. Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola na Cetinju su se upoznali sa crnogorskom tradicijom i kulturom.

Princ Čarls je u Vladinom domu obišao neke od najpoznatijih hrišćanskih relikvija, poput ikone bogorodice Filarmose i razgovarao sa lokalnim ikonopiscima.

Članovi britanske kraljevske porodice prisustvovali su festivalu hrane i pića, gdje su imali priliku da probaju tradicionalne crnogorske proizvode i razgovaraju sa građanima.

Posjetu Crnoj Gori britanski prinčevski par nastavio je susretima u Podgorici, gdje se princ Čarls odvojeno sastao sa predsjednicima Skupštine i Vlade, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.

Britanski prinčevski par posjetu završavaju svečanim prijemom u njihovu čast. Posjeta članova kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska, ranije je saopšteno iz ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila su prije Crne Gore boravili u Hrvatskoj i Srbiji, a posjetu regionu nastavljaju u Prištini. Ovo je druga posjeta princa Čarlsa Crnoj Gori, koji je kao 29-godišnjak prvi put posjetio SFRJ 1978. godine, na poziv tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita.

XS
SM
MD
LG