Linkovi

"Primirje" oko migranata u vladajućoj koaliciji, Merkel traži rešenje u EU


Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera Demohrišćanske unije, 18. juna.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera Demohrišćanske unije, 18. juna.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njen ministar unutrašnjih poslova postigli su dvonedeljno „primirje“ u svom okršaju zbog imigracionog pitanja u Nemačkoj. Ministar Horst Zehofer, lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije CSU želi uvođenje strože politike prema migrantima koje je u potpunoj suprotnosti sa pristupom Merkel. Sukob između sestrinskih stranaka demohrišćanskog bloka pretio je da sruši nemačku vladu. Merkel je sada najavila da će pokušati da postigne dogovor o migrantima sa evropskim saveznicima na samitu EU koji se održava 28. i 29. juna.

U nemačkom je interesu da se o imigracionim pitanjima pregovara u partnerstvu sa drugim evropskim zemljama, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za medije. Ministar za unutrašnje poslove Horst Zehofer, koji želi da Nemačka unilateralno odbija migrante koji su ranije zatražili azil u nekoj drugoj zemlji Unije, izbegao je neposredni okršaj sa kancelarkom Merkel, dajući joj dve nedelje da razgovara sa evropskim partnerima.

„Dobila sam podršku koja mi omogućava da uđem u bilateralne razgovore kako bismo dogovorili bilateralne sporazume sa evropskim partnerima na predstojećem samitu EU. Prošle nedelje sam već iznela predloge za bilateralne razgovore. Stoga nam je potrebna funkcionalna nemačka vlada kao i moj snažan mandat. Danas sam ga dobila od svoje stranke.“

Ministar unutrašnjih poslova ipak je najavio svoju nameru da brzo počne da vraća migrante sa nemačkih granica, ukoliko razgovori kancelarke Merkel sa drugim evropskim liderima ovog meseca ne donesu rezultate.

XS
SM
MD
LG