Linkovi

Primarni izbori u Arizoni, Juti i Ajdahu


Birači čekaju u redu u zoru da glasaju na primarnim izborima u Arizoni.

Birači u tri zapadne države izlaze danas na birališta i očekuje se da favoriti, republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton, učvrste prednost u trci za nominaciju svoje stranke.

Birači u tri zapadne američke države izlaze danas na birališta i očekuje se da favoriti, republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton, učvrste prednost u trci za nominaciju svoje stranke.

Ankete ukazuju da će Tramp u Arizoni pobediti svoje rivale senatora Teda Kruza i guvernera Ohaja Džona Kejsika. Ishod je manje izvestan u Juti, gde ankete ukazuju da vodi Ted Kruz.

Medju demokratama takodje sudeći po anketama, u Arizoni će pobedu odneti Hilari Klinton, ali je trka na stranačkim skupovima u Juti i Ajdahu veoma tesna izmedju nje i senatora Bernija Sandersa.

Svi pretendenti su komentarisali današnje napade u Briselu. Tramp koji je ranije apelovao za privremenu zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države još jednom je podvukao kako je već upozorio na nove napade.

Džon Kejsik je rekao da globalna zajednica mora da "udvostruči" nastojanja da "identifikuje iskoreni i uništi počinioce takvih zločina", dok je Kruz proglasio da je "radikalni islam u ratu protiv nas" i istakao da će ako bude izabran primeniti "svu moguću silu" da porazi džihadiste.

Hilari Klinton je istakla da Sjedinjene Države "moraju da budu solidarne " sa evropskim saveznicima u borbi protiv terorizma i budu jake, pamente i postojane u svom odgovoru".

Senator Sanders je izjavio: "Ne može se dopustiti da se nastavi ova vrsta varvarstva" i istakao da "je ovo brutalno podsećanje da medjunarodna zajednica mora da se ujedini sa ciljem da uništi Islamsku državu".

XS
SM
MD
LG