Linkovi

Prijem SNS-a u Evropsku narodnu partiju – demokratska legitimacija i obaveza


Predsednik SNS-a i premijer Srbije Aleksandar Vučić, April 24, 2016. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Predsednik SNS-a i premijer Srbije Aleksandar Vučić, April 24, 2016. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Srpska napredna stranka primljena je u pridruženo članstvo Evropske narodne partije (EPP), najveće i najuticajnije stranačke organizacije u Evropskom parlamentu. Iz SNS-a poručuju da je to veliki i važan dan za stranku, ali i Srbiju, i da je SNS prepoznata kao istinski nosilac ekonomskih reformi i poltiičke stabilnosti. Stručnjaci ocenjuju da je ovim vladajuća stranka u Srbiji dobila važnu međunarodnu legitimaciju.

Sekretarka SNS zadužena za međunarodnu saradnju, Jadranka Joksimović, izjavila da je pridruženo članstvo najveći stepen pridruživanja do kog može da dođe stranka iz zemlje koja nije članica EU. Ona je poručila da će se SNS truditi da kroz partijske kanale uradi što više za Srbiju.

Kako je objavljeno na Tviter profilu EPP, odluka je doneta na sastanku Političke skupštine te grupacije. "Vladajuća srpska stranka, SNS upravo je prihvaćena kao pridruženi član. Dobrodošli u porodicu", navela je EPP na svom tviter profilu.

Pridruženi članovi imaju ista prava kao punopravni članovi u glasanju na Političkoj skupštini i Kongresu, osim u glasanju o pitanjima koja se tiču struktura i politika EU.

Evropska narodna partija okuplja narodne i konzervativne stranke desnog centra iz cele Evrope, iz zemalja EU i šire. U EPP-u su, među ostalima, i nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel, mađarski vladajući Fides, austrijska Narodna partija, kao i francuski Ujedinjeni narodni pokret, Forca Italija Silvija Berluskonija, grčka Nova demokratija, ali i danas vladajuća Hrvatska demkratska zajednica, Stranka demokratske akcije iz BiH, te švedski moderati koje je dugo godina predvodio švedski političar dobro poznat na prostorima Balkana, Karl Bilt.

EPP je i ranije u Srbiji imala partije članice. Demokratska stranka Srbije je nakon promene stranačke politike posle proglašenja nezavisnosti Kosova, prvo bila suspendovana, pa na kraju i isključena iz EPP. Svojevremeno, članica EPP bila je i stranka G17 plus, koja danas više ne postoji, a u pridruženom članstvu u EPP iz Srbije već 10 godina je Savez vojvođanskih Mađara.

Danas, članice EPP-a na vlasti su u Nemačkoj, Španiji, Hrvatskoj, BiH, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, u Makedoniji i na Kosovu.

"Mislim da smo posle dve godine razgovora, priprema, poseta koje su imali našoj stranci, misija za upoznavanje rada, strukture i programa SNS, na pravi način uspeli da pokažemo da je SNS istinski nosilac ekonomskih reformi, političke i regionalne stabilnosti, što je prepoznato kod stranaka u EPP", izjavila je Jadranka Joksimović.

Ona je rekla i da je debata u Evropskom parlamentu, tokom koje je ona predstavila politički okvir u Srbiji, napredak u evopskim integracijama i situaciju u stranci, bila veoma dobra i izuzetno pozitivna.

Joksimović je navela da su o saradnji sa SNS izuzetno lepo govorili Doris Pak, Edvard Kukan, evropski poslanci, kao i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, nemački političar koji je i potpredsednik EPP, te da je o saradnji sa SNS pozitivno govorio i lider Saveza vojvođanski Mađara Ištvan Pastor.

Članstvo u familijama stranaka – podrška, ali i obaveza

Evropska familija naprednjačkih partija najbrojnija je u dva izborna kruga u Evropskom parlamentu, podseća za Glas Amerike profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Članstvo u velikim evropskim političkim familijama za partije iz zemalja koje su izvan EU, tvrdi on, predstavlja najbolju vrstu priznanja i legitimacije da pretendujete na određenu političku pozicije i da je posedujete, što vam "daje značajnu prednost na domaćoj političkoj sceni".

"Za SNS kojoj je uvek bio problem demokratski potencijal, taj status je dosta značajna činjenica. Ali, ona ima i dodatnu posledicu – prosto, kada ste deo familije, prihvatate određene norme i pravila i to vas na neki način obavezuje i kad se radi o politici koju zagovarate i praktičnim rešenjima, a to dalje utiče i na demokratsko artikulisanje unutar stranačkih struktura i odnosa u partiji".

Stojiljković precizira da stranke u velikim evropskim političkim familijama imaju sličnu strukturu i po pravilu su obavezne sekcije žena i sekcije mladih, kao i neka vrsta obavezivanja na unutarstranačku raspravu, demokratski odnos i hijearhiju unutar partije, tako da i u tom svom organizacionom dizajnu, posle određenog vremena, punopravne i pridružene članice počnu da liče na taj obrazac.

"Dalje, to uslovljava stanovišta politike koju vodite i to onemogućava neke ozbiljnije političke i pogotovo spoljnopolitičke promene i raskorake sa onim što odgovarajuća politička familija ima", tvrdi profesor Stojiljković.

I kada se radi o izborima i poziciji u zemlji, ovo članstvo znači podršku i vetar u jedra ponajpre od nemačkih demohrišćana, a slično svoje članice podržavaju i socjaldemokrate, liberali i zeleni.

Članstvo u nekoj od velikih evropskih porodica omogućava partijama prisustvo na raznim konferencijama, skupovima, gostuje se na kongresima partnerskih stranaka, razmenjuju se posete delegacija, ojačava se logistička podrška, dobija se podršku fondacija koje su bliske velikim evropskim partijama, dobija se podrška za istraživanja, razvijaju se pollitičke veštine kao što su vođenje političke kampanje, vrbovanje novog članstva, specijalizovanje za javne politike od ekonomskih preko socijalnih, kaže Stoiljković i ocenjuje da sve to predstavlja dosta značajna prednost koju stranka dobija na domaćem političkom terenu.

XS
SM
MD
LG